Leiewerken Harelbeke : nieuwe sluis, stuw en bruggen

Redactie KW

In Harelbeke zijn de plannen voorgesteld van de ingrijpende Leiewerken die volgend jaar starten.

De werken omvatten de verlaging van de Leieboorden, het aanleggen van een nieuwe sluis, het vernieuwen van de Hogebrug, het verhogen van de bestaande brug naar Overleie, het omvormen van het Moleneiland tot een groenzone en de aanleg van een fietsers- en voetgangersbrug. Het project zal 98 miljoen euro kosten en wordt aangevat in het voorjaar 2014. “De werken passen in het project Seine-Schelde dat belangrijk is voor de verdere groei van de binnenvaart als alternatief voor het goederenvervoer op de weg”, aldus de minister. “Deze werken brengen ook plaatselijk een dynamiek teweeg want de Leiewerken worden samen met de stad aangepak.

De nieuwe sluis en stuw en ook enkele nieuwe bruggen komen er om de binnenvaart te stimuleren, en tegelijkertijd zal de stad de hele omgeving van de Leie en de stadskern aanpakken. De doortocht van de Leie in Harelbeke is belangrijk in het Seine-Scheldeproject.

Markt

De nieuwe sluis wordt 230 meter lang en zal uit twee delen bestaan. Om vrachtschepen met drie lagen containers door te laten verhogen de Kuurnebrug en de Hoge brug. De werken starten begin volgend jaar en zullen in het beste geval in 2016 voltooid zijn.

(KV/AD/PVH)

Leiewerken Harelbeke : nieuwe sluis, stuw en bruggen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier