Leiedal wil windturbines plaatsen met respect voor landschap en omwoners

Redactie KW

De intercommunale Leiedal zegt dat er in de regio Kortrijk plaats is voor zo’n 20 grote windmolens, gegroepeerd opgesteld. Dat staat in de nieuwe streekvisie van Leiedal over de inplanting van grote windturbines in haar 14 gemeenten.

Leiedal onderzoekt vijf tot zeven locaties op hun haalbaarheid om er windturbines te bouwen. Ze wil voor 40 megawatt aan windmolens inplanten, maar tegelijkertijd het waardevolle landschap (onder meer het zogenaamde Interfluvium in de omgeving van Zwevegem) beschermen. De intercommunale gaat voor lineaire opstellingen van minstens drie turbines of geometrisch geordende windparken. Leiedal vindt ook dat windturbineparken het best ingeplant worden op minstens vier tot vijf kilometer van elkaar. Op basis van die visie worden vijf tot zeven locaties in de Kortrijkse regio onderzocht op hun haalbaarheid om er windturbines te bouwen.


Meer over dit onderwerp? Klik op VIDEO!

Jaren geleden al bleek uit een studie dat de inplanting van groepen turbines langs de E17 op bedrijventerreinen ter hoogte van Menen, Kortrijk en Waregem de interessantste optie was. Eén van die projecten, op het bedrijventerrein Evolis in Kortrijk, is intussen gerealiseerd. Momenteel worden potentiële inplantingsplaatsen onderzocht in onder meer Menen, Geluwe en Waregem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier