Leider Koerdische bende mensensmokkelaars in Brugse cel

Redactie KW

De leider van een bende Koerdische mensensmokkelaars is vorige week naar België overgebracht.

Hij probeerde in juni naar zijn thuisland Irak te vluchten, maar werd in Kroatië opgepakt. Hij wordt aanzien als de spilfiguur van een bende die actief was op een aantal parkings langs de E40. De snelwegparkings in Mannekensvere, Jabbeke en Westkerke werden gebruikt om illegalen in voertuigen te verstoppen. Daarbij schuwden de bendeleden geen geweld.

In totaal zou de Koerdische bende op die manier 30 tot 50 mensen per avond het Verenigd Koninkrijk binnen hebben gesmokkeld. De vluchtelingen werden geronseld in de vluchtelingenkampen in het noorden van Frankrijk. De vraagprijs van de smokkelaars schommelde tussen 600 en 8.000 euro.

Niet loslippig

Eind juni konden politie en parket de bende oprollen. Zeven verdachten zitten hiervoor nog steeds in de cel. Afgelopen donderdag werd de leider van de bende een eerste keer verhoord door de federale politie. Hij lijkt alvast niet van plan om mee te werken met de speurders. Tijdens het verhoor bij de onderzoeksrechter hield de verdachte de lippen helemaal stijf op elkaar. Hij weigerde zelfs zijn naam te zeggen. De raadkamer heeft zijn aanhouding alvast met een maand verlengd.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier