Leerlooierij uit 18de eeuw opgegraven in Poperinge

Redactie KW

Bij een archeologische opgraving in de Veurnestraat in Poperinge is een oude leerlooierij uit de 18de eeuw.

Op maandag 15 april startte Monument Vandekerckhove NV met een archeologische opgraving in de Veurnestraat in Poperinge. Het onderzoek vindt plaats op de locatie waar het OCMW van Poperinge binnenkort start met de bouw van het nieuw lokaal dienstencentrum De Bres. Tijdens de opgraving zijn niet minder acht leerlooierskuipen teruggevonden.

Munt

De site langs de Veurnestraat ligt aan de samenloop van de Vleterbeek en de Bommelaarsbeek. De ligging aan het water maakt dat dit een uitgelezen plaats was voor ambachtelijke activiteiten, waaronder de leerlooierij. In een looierij werden runderhuiden tot leer bewerkt. De huiden werden eerst in putten met ongebluste kalk gedompeld om de huiden te ontvlezen. Daarna werden ze in houten kuipen gelegd, samen met gemalen eikenschors. Op deze manier werden de huiden soepel gemaakt.

Op het terrein zijn nu minstens acht van deze kuipen teruggevonden. Op dit ogenblik worden ze gedateerd uit de 18de eeuw, aan de hand van een munt uit de bovenste vulling van één van de kuipen. De datering van het hout van de kuipen kan in de toekomst meer duidelijkheid verschaffen over de precieze datering van deze leerlooiersactiviteiten in Poperinge.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier