Leerlingen VTI Poperinge recupereren water op boerderij

Redactie KW

Twee leerlingen van het zesde Elektro-Mechanica van het VTI ontwikkelden een monitoringsysteem waarbij landbouwers optimaler water kunnen winnen en opnieuw gebruiken.

“Landbouwers kampen dikwijls met een tekort aan water, onder meer om hun dieren te laven. Boorputwater en hemelwater zijn beperkt, en daarom moeten de boeren soms overschakelen op duur stadswater”, klinkt het. “Zij mogen immers ook steeds minder diep gaan om water te putten. Wij vonden de oplossing in het recupereren van drainagewater, dat nu meestal in de gracht terecht komt. Voorwaarde is wel dat men drainagebuizen aanbrengt op zes tot zeven meter diepte. Eens op die oppervlakte zijn er al heel wat nitraten en andere schadelijke stoffen gefilterd op een natuurlijke manier. Wij mengen dat water met regenwater, boorputwater, grondwater en eventueel stadswater, zodat het perfect bruikbaar is als drinkwater voor de dieren. Het aanbrengen van drainagebuizen op een grote diepte vergt uiteraard een eenmalige zware investering. Maar met een paar hectare komt men toe.”

Proefopstelling

In het kader van hun geïntegreerde proef werkten de twee leerlingen een proefopstelling uit. Deze wordt gestuurd door een computerkast met touch screen, waarop de landbouwer alle gegevens kan aflezen. De landbouwer kan al die gegevens desnoods raadplegen via zijn gsm. Deze eerste concrete agrocleantech-realisatie in de Westhoek werd ondersteund door Agreon, onderzoek en advies in land- en tuinbouw, en door Inagro en Resoc Westhoek.

(AHP/FTMD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier