Leerlingen maken kennis met leven in een vrachtwagencabine

Redactie KW

Een zestigtal leerlingen van het VTI Roeselare heeft als eerste in West-Vlaanderen kennisgemaakt met TruckXperience. Dat is een project van het Sociaal Fonds voor transport en Logistiek op maat van de jongeren om hen warm te maken voor de job van vrachtwagenchauffeur. TruckXperience gaat over alles wat je moet weten voor je beslist om voor de vrachtwagencabine te kiezen.

“Sommige dingen zijn wel moeilijk,” zegt leerling Arne Degryse. “Voor vrachtwagens zijn er meer verkeersborden denk ik. Je moet veel meer op dingen letten zoals je lading vast maken. Ik wist niet dat er zo’n boetes op stonden.”

De actie richt zich op jongeren tussen 10 en 16 jaar. Vrachtwagenchauffeur is een knelpuntberoep en dat wordt er de laatste jaren niet beter op.

“Berekeningen hebben uitgewezen dat binnen hier en tien jaar we zo’n 10.000 vrachtwagenchauffeurs zullen nodig hebben,” zegt Willy Mullebrouck van het Sociaal Fonds. “Het is zeer belangrijk dat we jongeren nu als aanspreken om het toekomstig tekort zeker te kunnen aanvullen.”

In West-Vlaanderen kan je in het VTI Kortrijk en Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinen in Zeebrugge de opleiding vrachtwagenchauffeur volgen. Morgen staat de Truckxperience in het VTI Veurne.

(bv)

Kijk hier naar de reportage.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier