Leerlingen krijgen fluo boekentashesje

Redactie KW

(UPDATE) In Poperinge hebben alle 900 leerlingen van het Sint-Janscollege een zogenoemde “flover” gekregen. Dat is een reflecterend hoesje om over de rugzak of boekentas te trekken. Op die manier zijn de leerlingen beter te zien in het verkeer en dat moet het aantal ongevallen verminderen. Bijzonder is dat de leerlingen zelf hebben mogen meedenken aan het ontwerp.

De “flover” is een nieuw woord en staat voor “fluo cover”. Een reflecterende overtrek voor rugzak of boekentas. Elk leerling van het college van Poperinge krijgt er zo één, om beter op te vallen in het verkeer.

Gezien worden op de fiets of te voet is enorm belangrijk, zeker als het donker is. Met fluo ben je te zien van op meer dan 100 meter. Zonder is dat maar van op 20 meter.

Nog teveel dodelijke ongevallen

“Gisteren moest ik mijn zoon naar school voeren,” zegt Carl Dewulf van de ouderraad. “Op de rit Ieper-Poperinge hebben we 20 fietsers gezien. 13 van hen waren compleet onzichtbaar. Daaraan moet iets verholpen worden. De zonechef had het daarnet over cijfers. We zitten met 3 dodelijke ongevallen op jaarbasis tussen de 12 en 18-jarigen.”

“Op zich vind ik het een schitterende vondst,” zegt Vlaams minister van mobiliteit Hilde Crevits. “Het is niet zo makkelijk om leerlingen tussen 12 en 18 te overtuigen om een fluohesje te dragen boven hun kleren. Hier zien we het bewijs als je dit boven je rugzak doet en je zit op de fiets, dan ben je nog veel beter te zien dan met het hesje. Het is ook een ontwerp waaraan de leerlingen hebben geholpen. Ze hebben de kleur gekozen enzo. Ik hoop dat het een hit wordt de komende maanden.”

Binnenkort krijgen alle leerlingen van Poperinge zo’n flover, en daarna ook die van Ieper. Voor het project is ook interesse vanuit Waregem en Gent.

(ad/jv)

Meer in het nieuws op WTV vanaf 18u00 en ook stipt om 22u00.

Uitgebreid artikel in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 22 oktober 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier