Leerlingen gaan runderen te lijf met tondeuses, kammen en haarlak in Elverdinge

Redactie KW

Dat mooie meisjes, honden en katten een grondige opsmukbeurt krijgen om aan schoonheidswedstrijden deel te nemen is bekend.

Maar dat ook koeien tot in de puntjes worden geprepareerd is dat al veel minder. Eind januari is er op de Agro Expo in Roeselare de Vlaamse Koeparade. Wie daar wil scoren moet z’n koe kunnen toiletteren en presenteren en dat proberen leerlingen van de land- en tuinbouwscholen in Elverdinge onder de knie te krijgen.

Conditie

In de stal van landbouwerfamilie Lahousse in Elverdinge sloven tientallen leerlingen van de land- en tuinbouwscholen zich uit om de kalveren en koeien in de stal er piekfijn te laten uitzien. Ja, daar komen zelfs kammen, tondeuses en haarlak bij aan te pas. Een kalf of koe die voor een jury een goeie beurt wil maken moet in een opperste conditie verkeren. Het dier mag niet te dik of te dun zijn en dus start de voorbereiding al maanden voor de wedstrijd met een goeie voeding. De finishing touch is puur vakmanschap.

Instructeur Nico Dierickx : “Het dier wordt volledig geschoren en eerst gewassen. En dan wordt een toplijn gezet op de rug, mooi recht zodat die zo mooi mogelijk oogt in de rij”. De leerlingen leren naast het toiletteren van de kalveren ook hoe ze de dieren moeten presenteren. En dat is alvast een goeie voorbereiding op de Vlaamse koeparade die er eind januari aankomt in Roeselare.

(K.V./A.D.)

Vanavond meer op WTV & Focus vanaf 18u00

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier