Leerling VTI herstelt bus tijdens schoolreis Italië

Redactie KW

De Italiëreis van het VTI Ieper eindigde bijna in mineur, toen de autocar defect raakte nabij Venetië. Dankzij de kennis van Simon Barbez (18), leerling in het zesde jaar automechanica, kon het euvel hersteld worden. In nog geen half uur.

De 56 leerlingen, 8 begeleiders en 2 chauffeurs vloekten even toen de motor van de autocar van de Menense firma Herman en Vandamme op de terugreis van Italië oververhit geraakte. Dat gebeurde iets voorbij Venetië, omstreeks 22 uur. Men vreesde dat het wel eens een lange nacht wachten zou kunnen worden. Er werd al gedacht aan een vervangbus en een extra overnachting.

Maar dat was zonder Simon Barbez gerekend. De jonge zesdejaarsstudent automechanica was meteen kandidaat om de motor te onderzoeken. “De chauffeurs vroegen zich af of ik dit wel zou kunnen. Ik had nog nooit aan een motor van een autocar gewerkt. Dat is ook iets anders dan een gewone auto: alles is veel groter en zit ook op een andere plaats. Maar ik had samen met mijn vriend Dimitri Carlier al vlug door wat er defect was. De spanrol van de multivering was kapot. Daardoor werd de koelpomp niet meer aangedreven, waardoor de motor aan het oververhitten was.”

Koud kunstje

“Eén van de chauffeurs belde dit door naar de mechanicien van het bedrijf in Menen. Die vermoedde dat er in de car zo’n reserve spanrol mee was. ‘Toen we die gevonden hadden, was het eigenlijk een koud kunstje om die te vervangen. Het enige probleem was dat we het juiste gereedschap niet hadden om de binnenring van de defecte spanrol los te krijgen. Ik heb toen geprobeerd met een soort kniptang en dat is gelukkig gelukt,” lacht Simon. Hij had er geen problemen mee dat de anderen op zijn handen stonden te kijken. Toen de klus geklaard was, kreeg hij spontaan applaus.

Schuimwijn

In Menen werd nog een tussenstop gemaakt bij de thuishaven van de busfirma, waar de leerlingen getrakteerd werden op flessen schuimwijn. “De firma heeft me zelfs aangeboden om daar komende zomer een vakantiejob te gaan doen, wat ik met plezier aanvaard heb. Misschien ga ik daar na mijn zevende jaar wel werken,” lacht Simon tevreden.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier