Leefbare Polderdorpen wil vernietiging GRUP Zeehaven Brugge

Redactie KW

De vzw Leefbare Polderdorpen, die de belangen behartigt van de inwoners van Zeebrugge, Lissewege en Zwankendamme, heeft een procedure opgestart bij de Raad van State om het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) Zeehaven Brugge te laten vernietigen.

Volgens de actiegroep zijn er procedurefouten gemaakt en is bij de opmaak te weinig rekening gehouden met de leefbaarheid van de polderdorpen die aan de Zeebrugse haven grenzen. Een delegatie van Doel 2020 kwam intussen de Zwankendammenaars waarschuwen voor een “Doelscenario”.

“Ik zie gelijkenissen met wat er met Doel gebeurt”, zei Frie Lauwers van Doel 2020 woensdagavond op een bijeenkomst van Leefbare Polderdorpen in Zwankendamme. “Als de beleidsmakers een dorp weg willen, zullen ze er alles aan doen om hun doel te bereiken.”

Voorzitter Johan Mistiaen van de vzw Leefbare Polderdorpen “denkt nog niet dat Zwankendamme moet verdwijnen”. “Maar we houden de boodschap in ons achterhoofd. We merken intussen wel dat de leefbaarheid geen zwaarwichtig thema is in de vele plannen die worden gemaakt om Zeebrugge verder te ontwikkelen en ontsluiten. Niemand kan ons concreet uitleggen welke maatregelen zullen worden genomen om het dorp leefbaar te houden. Alle plannen die we te zien krijgen, zijn vaag. Dat wekt wantrouwen.”

De actiegroep heeft deze zomer 500 handtekeningen verzameld bij de 800 inwoners van Zwankendamme en meer dan duizend bij de 2.400 inwoners van Lissewege. “We hopen dat we hiermee voldoende druk kunnen zetten op de beleidsmakers om ons concreet uitleg te verschaffen.”

Het GRUP is er volgens de vzw gekomen met een schending van de milieureglementering, een schending van de beginselen van behoorlijk bestuur en een schending van de decreten op de ruimtelijke ordening. De Raad van State zal zich hierover moeten uitspreken. “Het is ons daarbij niet te doen om de haven tegen te houden, maar om de leefbaarheid te behouden. Er moet rekening worden gehouden met de mensen naast de goederen.” (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier