Leefbare Polderdorpen stapt naar de rechter tegen nachtlawaai

Zwankendamme
Redactie KW

De vzw Leefbare Polderdorpen die opkomt voor de belangen van de inwoners van Zwankendamme en Lissewege stapt naar de rechter tegen het nachtelijke lawaai van het spoortrafiek De actiegroep wil niet wachten tot de bouw van het nieuwe rangeerstation start. Voor de bewoners is de maat vol, want de Vlaamse overheid heeft nu ook beslist om een nieuwe zeesluis te bouwen tot tegen het polderdorp.

De vzw Leefbare Polderdorpen voert nu al twee jaar actie tegen de komst van een rangeerstation in Zwankendamme. Er komt onder meer een bundel van 28 sporen om de Zeebrugse treintrafiek in goede banen te leiden. Terwijl er nu al sprake is van geluidshinder.

“Wij starten met een kortgeding dat wordt deze week ingediend tegen de geluidsoverlast ‘s nachts met pieken van meer dan 70 dbs. Dat is ernstig genoeg om daar nu al een klacht tegen in te dienen en niet wanneer er een rangeerstation komt in Zwankendamme”, zegt Johan Mistiaen van vzw Leefbare Polderdorpen.

Infrabel belooft om zwaar te investeren in maatregelen tegen de geluidshinder en in de leefbaarheid van Zwankendamme. Maar de start van de werken komt intussen dichterbij.

Gaat Zwankendamme de weg op van Doel, het polderdorp dat voor de Antwerpse havenuitbreiding moet verdwijnen? Nu dat de Vlaamse overheid het licht op groen zette voor een nieuwe zeesluis. “Dat is opnieuw een gigantische muur die er komt van 6 meter hoog en 300 meter lang. Dat houdt ook in dat straks containerschepen die nu enkel de voorhaven bedienen tot aan de achtertuinen van Zwankendamme kunnen varen om daar te lossen en dat is nog wat anders dan het geluid dat een trein maakt”, zegt Johan Mistiaen.

Er wordt nu een milieu effecten rapport opgemaakt voor de nieuwe zeesluis. Het gaat om een investering van 400 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier