Last Post Ieper erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed

Redactie KW

De Last Post aan de Menenpoort in Ieper is door Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege erkend als Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. Ook de Vlaamse bierbrouw- en beiaardcultuur, het kantmaken en de hanenkraaiingen zijn opgenomen in de Vlaamse inventaris voor immaterieel cultureel erfgoed.

Van de 14 aanvragen voor erkenning, zijn er uiteindelijk 7 opgenomen in de voornoemde inventaris.

De Last Post-plechtigheid startte in 1927 met de officiële inhuldiging van de Menenpoort in Ieper. De Last Post is een muziekstuk voor bugels dat in het Britse leger werd geblazen om de dag af te sluiten. Op 1 juli 1928 startte de dagelijkse ceremonie in Ieper ter herinnering aan alle in WO I gesneuvelde soldaten van de Commonwealth. Tiendduizenden buiten- en binnenlandse toeschouwers waren al getuige van deze ceremonie.

De hanenzetting of hanenkraaiing is een volkssport die in Oost- en West-Vlaanderen beoefend wordt. Op zondagvoormiddag komen de liefhebbers met hun hanenbak naar de zetting waar de haan gedurende 1 uur op een rustige plaats kan kraaien. Keurders doen de ronde om te zien of de hanen goed kraaien. Voor elke goede kraai wordt een streepje op een lat gezet. De haan met de meeste kraaien wint.

Bierbrouwcultuur

Van oudsher is België bekend voor zijn grote verscheidenheid en kwaliteit aan bieren. Die uitzonderlijke biercultuur is te danken aan voornamelijk klimatologische en geografische kenmerken.

Beiaardkunst

De beiaardkunst is als muzikale traditie diepgeworteld in Vlaanderen. Ze is 500 jaar geleden ontstaan toen men begon te musiceren op torenklokken door middel van stokkenklavieren. De oudste vermelding dateert van 1510. In de 17de eeuw was de beiaardcultuur op haar hoogtepunt in de lage Landen. Vlaamse beiaardiers blijven befaamd tot ver over de grenzen.

Kantmaken

Het vervaardigen van kantwerk heeft als kunstambacht in Vlaanderen een eeuwenlange evolutie doorgemaakt. Vanaf de 16de eeuw verspreidde de kantproductie en de kennis ervan zich vanuit Vlaanderen over Europa en de wereld. Tot op vandaag beoefenen veel Vlamingen dit kunstambacht, in vereniging en individueel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier