Lappersforters vrijgelaten na 5 dagen in gesloten centrum

Redactie KW

7 activisten die pleitten voor het behoud van het Lappersfortbos, zijn pas gisteravond vrijgelaten. Ze zaten 5 dagen lang opgesloten als illegale vreemdelingen in het gesloten centrum De Refuge. Ze werden vrijgelaten na tussenkomst van hun advocaat.

Volgens de actievoerders is hier een loopje met de wetgeving genomen. “Normaal gezien voorziet de wet op het politieambt dat de politie het recht heeft om iemand 12 uur vast te houden om zijn identiteit te controleren. Daarna moet de persoon vrij gelaten worden, ongeacht of de identiteit is vastgesteld of niet. Dit tenzij er een strafrechtelijk onderzoek is ingesteld en de persoon in voorlopige hechtenis wordt genomen. In dit geval waren er echter geen legale gronden om iemand vast te houden,” zeggen de Lappersforters. “Aangezien ons geen strafrechtelijke feiten ten laste gelegd konden worden, omzeilden ze de wet op het politieambt door ons als illegale vreemdelingen op te sluiten in het gesloten centrum.”

De activisten klagen ook over het gebruik van stroomstootwapens tijdens de ontzetting. “Tijdens de ontruiming zelf werden we door het klimteam van de politie met drukpuntmethodes en tasers (stroomstootwapens) gepijnigd. Toen een agent de knop indrukte verging Ewoud van de pijn en viel hij bijna van het platform in een boom, 15 meter boven de grond. De Taser heeft tot doel het gebruik van vuurwapens te voorkomen, met ander woorden enkel in de gevallen dat de wet op het politieambt vuurwapengebruik toelaat, wat neerkomt op de verdediging van zichzelf of andere personen. Het is moeilijk voorstelbaar dat een vastgeketende activist een dergelijk gevaar vormde.”

Meer over dit onderwerp? Klik op VIDEO of kijk vanavond naar het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier