Lappersforters voeren actie om aangehouden strijdmakker

Redactie KW

Vijftig sympathisanten en bezetters van het Lappersfortbos voeren woensdagnamiddag actie in Brugge. Ze stappen op van het station naar de gevangenis om te protesteren tegen de aanhouding van een strijdmakker.

Hij werd vorige week betrapt op het dak van een warenhuis in de buurt van het bos. Uit onderzoek bleek dat hij etenswaren waarvan de houdbaarheidsdatum vervallen was, had gestolen. De man weigert zijn nationaliteit en identiteit bekend te maken.

“We vinden de maatregels van het gerecht overdreven”, zegt woordvoerster Sofie van de bezetters. Volgens de Nederlandse is het niet toevallig dat net een man die al zes maanden actie voert wordt opgepakt. “De intimidatie ten aanzien van onze groep milieuactivisten begint hiermee buitensporige proporties aan te nemen”, luidt het. “Het lijkt wel of het wegnemen van afval in deze crisistijd een crimineel feit is geworden.”

Het Lappersfortbos in Brugge wordt intussen zes maanden bezet door een groep activisten uit België, Nederland, Zuid-Amerika en Australië. “We krijgen steun vanuit de hele wereld”, vertelt Sofie.

In 2001 en 2002 werd het bos al eens lange tijd bezet. Ook toen maakten de plaatselijke milieuactivisten plaats voor een georganiseerde internationale groep activisten. Zij werden uiteindelijk na een gerechtelijk bevel door de politie ontzet. Intussen is driekwart van het bos parkgebied geworden. Nog drie van de 16 hectare is ingekleurd als industriegebied.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier