Lappersfortbos opnieuw bezet

Redactie KW

Enkele tientallen milieuactivisten hebben opnieuw het Lappersfortbos bezet. De vorige bezetting was voorbij na een deal met eigenaar GDF Suez. De ‘herbezetters’ vinden dat de onderhandelingen niets opleveren.

De groep gaat niet akkoord met de overeenkomst die het Groene Gordelfront en drie bezetters in augustus sloten met eigenaar GDF Suez. Ze vinden dat de bezetters toen niet konden spreken voor de hele groep. Het bos zou volgens de overeenkomst tegen 30 november 2009 worden ontruimd en schoongemaakt. In ruil ging GDF Suez helpen om in Brugge of elders in Vlaanderen zonevreemd bos definitief te helpen beschermen.

“Het doel van onze nieuwe bezetting is een regularisatie van alle
zonevreemde bossen in Vlaanderen”, zegt Benedict Vermeulen, woordvoerder van de nieuwe bezetters. “Het is compleet absurd dat multinationals als GDF Suez hiervoor economische compensatie eisen. De ondertekenaars van de overeenkomst in augustus waren naïef. De boseigenaar dacht dat drie mensen voor de hele beweging konden tekenen. Wij blijven tot het bos volledig is gered. Ook de bezetters van toen waren naïef.

Ze geloofden door een overeenkomst met een multinational en een smeekbede bij de Vlaamse regering het bos te kunnen redden.”

De nieuwe bezetters zeggen “niet omkoopbaar” te zijn. Ze willen dat het Lappersfortbos als symbooldossier blijft en volledig wordt gered. Ze gaan ook voor een economische krimp en een ecologische groei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier