Langemarkse blauwhelm omgekomen: “een drama”, volgens chef

Redactie KW

De zowat 290 leden van de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) van het Belgische leger hebben het moeilijk om de dood van een van hun teamgenoten, adjudant Stefaan Vanpeteghem uit Langemark-Poelkapelle, te verwerken. Dat zegt de commandant van de eenheid dinsdag. Vanpeteghem kwam afgelopen woensdag om het leven bij een ontmijningsoperatie in het zuiden van Libanon.

“Het is een drama. Ik heb de activiteiten (van DOVO, nvdr) een tijd moeten stopzetten”, aldus de chef van het slachtoffer, luitenant-kolonel Eric Carette tijdens een persconferentie.

Het laatste dodelijke ongeval bij de Belgische ontmijners dateert van 1986, toen vier leden van het team omkwamen bij een ontmijningsoperatie.

“Dat maakt deel uit van ons beroep, we weten dat het gevaarlijk kan zijn”, vervolgt Carette. Hij wijst er op dat zijn eenheid dagelijks in België tussenkomt en ook deelneemt aan operaties in het buitenland. De Belgische ontmijners worden onder andere ingezet in Libanon (drie personen) en Afghanistan (negen personen).

Ontmijning is een van de hoofdtaken van het Belgische detachement in Libanon. Sinds de komst van de Belgische ontmijners werden al zo’n 14.000
niet-ontplofte tuigen onschadelijk gemaakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier