Langemark-Poelkapelle wijzigt belangrijkste belastingen niet

Redactie KW

Na een marathonzitting van ruim 5.30 uur keurde de gemeenteraad van Langemark-Poelkapelle het budget voor 2014 goed.

De 3 belangrijkste belastingen blijven ongewijzigd. Dat zijn de aanvullende belasting op de personenbelasting van 8 procent, de 1.900 opcentiemen op de onroerende voorheffing en de algemene gemeentebelasting van 150 euro voor een gezin.

Toch meer?

N-VA had zich uitgesloofd om vroegere afspraken en uitspraken op te snorren. Daarmee poogde ze vooral Open VLD te herinneren aan eerdere principiële uitspraken dat ze geen belastingsverhogingen zouden dulden. N-VA-fractieleider Dominique Cool rekende dat een jong gezinnetje door de besparingen jaarlijks 165 euro moet ophoesten. Dat cijfer werd dan weer door de meerderheid als onjuist afgedaan.

Speelbos

Proo! stemde tegen het MJP. “Kinderen gebruiken om een bedrijfsuitbreiding in St.-Juliaan te blokkeren, vind ik erover”, zei Luc Vandamme. Daar overweegt het college de inplanting van een speelbos.

SP.A zag de besparingen in het sociale domein niet zitten. Maar stemde uiteindelijk voor omdat de antwoorden van de schepenen voldeden en deed en passant een smeekbede om de inkrimping van de subsidie voor de bloedgevers terug te draaien.

Asielcentrum

Even werd het spannend toen N-VA de subsidie van de gemeente voor asielzoekers op de Vijfwegen hekelde. “We worden gedwongen om ons als gemeente gastvrij op te stellen en daar komt nog een subsidie bovenop.” Luc Maddelein (SP.A): “Het is mijn morele plicht tegen het latent racisme van N-VA te reageren. Klagen dat de integratie mislukt, maar het mag geen frank kosten.” Dominique Cool bestempelde Maddelein als een N-VA -basher.

(pco, foto pco)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier