Landingsbaan basis Koksijde blijft waarschijnlijk behouden

Redactie KW

Er bestaat een grote kans dat de landingsbaan van de luchtmachtbasis van Koksijde, die voor een groot stuk dreigde ingekort te worden, alsnog behouden blijft. Dat werd donderdag vernomen bij verschillende bronnen. Luchtvaartactiviteiten zouden daardoor mogelijk blijven op de basis, die zich ook zou openstellen voor sport- en zakenvliegtuigjes.

Minister van Defensie Pieter De Crem draaide de beslissing terug van zijn voorganger André Flahaut. Die wilde de basis kleiner maken en de landingsbaan inkorten. De plannen van De Crem stonden woensdag in de krant Het Nieuwsblad en werden bevestigd door verschillende militaire bronnen.

Burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde zei donderdag tegen nieuwsagentschap Belga dat er een werkgroep was opgericht, waarin de gemeente en het kabinet-De Crem zetelt. In die werkgroep wordt de toekomst van de basis vastgelegd. Verschillende delen van het militair domein zouden overgedragen worden aan de gemeente, waaronder het munitiedepot volgend jaar. Koksijde wil ook een deel van een terrein dat momenteel niet wordt gebruikt door de militairen in het noorden van de basis. Daar zouden dan sport- of zakenvliegtuigen ontvangen kunnen worden met mensen die bijvoorbeeld een weekend aan zee willen doorbrengen. Momenteel is er al een vliegclub op de basis, de Westhoek Aviation Club (WAC), die mee zou verhuizen naar het noordelijk deel.

Volgens de burgemeester blijft de basis op die manier “compleet behouden”, wat zeer belangrijk zou zijn voor de gemeente. Hoe de samenwerking tussen militairen en burgers concreet moet verlopen, zou wel nog moeten vastgelegd worden. Op de basis waren er vijf Sea King- en drie Alouette III-helikopters gelegerd, die momenteel vervangen worden door een tiental NH90-helikopters.

Het ministerie van Defensie was eerst van plan om 173 van de 375 hectares van de basis te verkopen, bij voorkeur aan de gemeente. 52 hectares waren voorbehouden voor particulieren. Ook zou de 2.680 meter lange piste ingekort worden tot 1.000 meter. Jacht-, transport- en zakenvliegtuigen konden daardoor niet langer gebruik maken van de luchthaven. Als de piste behouden blijft zal ook de Airshow kunnen blijven plaatsvinden, hetgeen sinds 1976 praktisch onafgebroken het geval was. De editie van 2008 was wat beperkter, maar volgens het kabinet-De Crem zou er volgend jaar opnieuw een volwaardige editie moeten zijn van twee dagen.

Ook de piloten zijn tevreden dat de piste behouden blijft. Zo kan de basis behouden blijven voor trainingsvluchten en blijft de mogelijkheid bestaan om vluchten naar Koksijde af te leiden, bijvoorbeeld bij slecht weer. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier