Landelijke scholen in Westhoek bezorgd om hervormingsplannen

Redactie KW

Dertien directeurs van landelijke basisscholen voornamelijk uit de Westhoek maken zich zorgen over de hervormingsplannen die momenteel op tafel liggen. Hun grootste bezwaar is dat basisscholen die twee vestigingen hebben op meer dan twee kilometer van elkaar, niet langer als aparte scholen zouden beschouwd worden. Door hun leerlingenaantallen samen te tellen, zouden ze mogelijk een pak lesuren en dus leerkrachten verliezen. In West-Vlaanderen zijn er heel wat dergelijke scholen.

De Vrije Basisschool in Langemark-Poelkapelle telt twee vestigingen op 6 kilometer van elkaar. De telling van de leerlingen gebeurt nu nog apart. Maar als dat vanaf volgend schooljaar niet meer zou mogen, kunnen er ettelijke lesuren en dus leerkrachten sneuvelen. Directeur Robert Missine: “Dat betekent voor de twee vestigingsplaatsen samen dat er één leerkracht in het lager zou moeten afvloeien en één in het kleuter, en dat terwijl er evenveel leerlingen blijven. Dat vinden we niet eerlijk.”

Ook goeie zaken

West-Vlaanderen zou het meest getroffen worden omdat onze provincie heel wat van die landelijke scholen met aparte vestigingen telt. De hervormingsplannen bevatten anderzijds ook goede elementen, geven de directies toe. Zo is er meer geld voorzien voor zorgkinderen, bijvoorbeeld anderstaligen, vooral een goede zaak voor scholen in steden. En er zouden ook meer middelen vrijkomen voor het kleuteronderwijs, maar dat ten koste van het lager onderwijs, en ook dat nemen de directies niet. Robert Missine: “Dat vinden wij niet ernstig en we nemen het ook niet dat de kleine plattelandsscholen zouden moeten inleveren om diezelfde maatregelen te bekostigen. Als er meer middelen komen, dan moet dat voor iedereen zijn, er mogen geen verliezers zijn.”

Website

De schooldirecties geven toe dat de onderhandelingen nog volop bezig zijn en dat er dus nog niets beslist is. Ze willen gewoon hun bezorgdheid uiten en roepen op tot solidariteit, onder meer via de website www2.bezorgdedirecties.be.

(BS)

Meer vanavond in het Focus-WTV-nieuws

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier