Landbouwsector maakt zich zorgen over Europees geld

Redactie KW

De Europese staatshoofden en regeringsleiders beslissen op de huidige Europese top over het Europese meerjarig financieel kader, de begroting van de EU, voor de periode 2014-2020. ABS, de Boerenbond en FWA maken zich zorgen omdat het landbouwbeleid minder middelen dreigt te krijgen.

“Het Belgisch Agrofront (Boerenbond, ABS, FWA) erkent de moeilijke economische situatie en de diepe crisis waar de Europese economie onder lijdt. De sociale en economische uitdagingen zijn zeer groot en er zullen uitzonderlijke maatregelen nodig zijn om hier het hoofd aan te bieden. Maar we stellen vast dat de voorstellen die vandaag op tafel liggen helemaal niet uitzonderlijk zijn. Men kiest voor een gemakkelijkheidoplossing, namelijk een soft compromis gefinancierd op de kap van de Europese land- en tuinbouwers”, aldus de sector.

De Belgische landbouwers zouden in de volgende periode 390 miljoen euro verliezen. Op bedrijfsniveau is dat een verlies van 10.000 euro over 7 jaar.

Het Belgisch Agrofront is van plan zich met alle mogelijke middelen tegen de voorstellen verzetten en roept de federale en regionale regeringen op om hun verzuchtingen te onderschrijven in de onderhandelingen. (K.B)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier