Landbouwreeks: Varkenshouders lijden onder de crisis

4500 varkens omgekomen bij brand in Wijtschate
Redactie KW

Niet alleen de melkveesector maakt de ergste crisis in jaren door, ook voor de varkenshouders is het bikkelhard. De prijzen die ze krijgen voor hun varkens liggen al drie jaar aan een stuk erg laag. Dat in combinatie met de hoge kosten maakt dat het ook in die sector stilaan onhoudbaar wordt. We trekken naar vader en zoon Debouver in Oedelem.

Het is altijd z’n droom geweest om in het varkensbedrijf van z’n ouders te stappen. Na z’n graduaat landbouw twee jaar geleden heeft Pieter Debouver dat ook gedaan. Voortaan waren twee inkomens nodig, dus heeft Pieter geïnvesteerd in een gloednieuwe stal. Maar ondertussen liggen de varkensprijzen al drie jaar aan een stuk laag, en de kosten zijn hoog. Jonge boeren, die fors hebben geïnvesteerd, hebben het moeilijk.

Zelf heeft Marc ook wel moeilijke jaren gekend, denk maar aan de varkenspest of dioxinecrisis, maar dat waren hevige, korte dieptepunten. En daartussen zaten ook heel goeie jaren. Maar drie jaar aan een stuk lage prijzen zoals nu, is nooit gezien. Nochtans kent Marc de sector na dertig jaar al door en door. Met z’n zoon is al de vijfde generatie in het bedrijf gekomen. (Focus-WTV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier