Landbouwers oostkust dreigen maar helft van overheidssteun te krijgen na mislukte graanoogst 2011

Redactie KW

Heel wat landbouwers uit de oostkust van onze provincie dreigen maar voor de helft vergoed te worden voor de schade die ze leden door extreme droogte in 2011.

Dat meldde Radio 2 West-Vlaanderen woensdagochtend. Na de grotendeels mislukte graanoogst aan de oostkust, door extreme droogte in het voorjaar van 2011, was de landbouwers een forfaitaire schadevergoeding beloofd. Nu ziet het er naar uit dat uiteindelijk maar de helft van het bedrag zal worden uitgekeerd. Reden: de landbouwers hadden geen verzekering tegen extreme weersomstandigheden.

Extreme weersomstandigheden

Een onterecht argument, vindt schepen van landbouw Jacques Demeyere uit Zuienkerke. In die kustgemeente alleen al hebben 88 landbouwers zich verzet tegen de beslissing vanuit het ministerie van Landbouw. “In ons land kan je je niet eens verzekeren tegen extreme weersomstandigheden, enkel tegen bijvoorbeeld zoiets als hagelschade. Dit Koninklijk Besluit is dan ook onwettig tot stand gekomen, want het regelt iets dat niet mogelijk toepasbaar is.”

De gedupeerden willen nu naar het kabinet van de bevoegde minister Laruelle trekken met de vraag eventueel een aanpassing te doen. Eerder waren enkelen van hen al naar de provinciegouverneur gestapt, maar die kon hen niet verder helpen.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier