Landbouwers mogen langer mest uitrijden

Redactie KW

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege verlengt de uitrijperiode voor dierlijke mest met 11 dagen, namelijk tot en met 11 september. De minister erkent hiermee dat heel wat landbouwers zich door het natte weer van de voorbije weken in een situatie van overmacht bevinden.

Het binnenhalen van de oogst liep in verschillende delen van Vlaanderen vertraging op door de hevige regenbuien van de laatste weken. Op heel wat akkers raken daardoor ook de voorbereidings- en de bemestingswerkzaamheden voor het inzaaien van wintergraan of groenbemesters achterop. De kans is dus groot dat sommige akkers niet meer kunnen bemest worden voor het ingaan van de bemestingsstop op 1 september.

Strikte voorwaarden

Minister Joke Schauvliege: “Door de verlenging van de uitrijperiode voor mest probeer ik de akkerbouwers die op dit ogenblik zwaar lijden onder de weersomstandigheden, te hulp te komen. Via strikte voorwaarden wil ik vermijden dat de verlenging van de uitrijregeling negatieve effecten zou hebben op bodem, grond- of oppervlaktewater”.

Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet elke landbouwer die van deze uitzonderingsmaatregel gebruik wil maken, dit vooraf melden aan de Provinciale Afdeling van de Mestbank.

(BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier