Landbouwers mogen door slechte weer groenbemesting uitstellen

Redactie KW

VIDEO UPDATE – Landbouwers krijgen langer de tijd om groenbemesting in te zaaien. Normaal mag dat tot 1 september maar Vlaams Minister van Leefmilieu Joke Schauvlieghe geeft de boeren uitstel door het slechte weer van de voorbije weken. Groenbemesting dient om nitraten uit de grond te halen en de bodemkwaliteit te verbeteren.

De zaden voor groenbemesting moesten rond deze tijd eigenlijk al ingezaaid zijn. Maar door het slechte weer liepen de oogsten vertraging op. En omdat het de voorbije week nog meer regende, is inzaaien nu helemaal niet mogelijk. Oscar Wullepit: “Groenbemesting is eigenlijk planten inzaaien die de stikstof in de grond opneemt en vasthoudt tot de volgende oogst. Als er geen groenbemesting is, blijven de nitraten in de grond en komen ze in het oppervlaktewater terecht. En we worden vanuit Europa heel streng op de vingers gekeken wat betreft nitraatgehaltes.”

Voorstander

De boerenbond vroeg aan Vlaams Minister Schauvlieghe om langer groenbemesting te mogen inzaaien. En die toelating is er nu. Voor alle duidelijkheid, de landbouwers zelf zijn voorstander van groenbemesting. Het maakt de grond beter. Enkel dat het van Europa in een vaste periode moet gebeuren, vormt een probleem.

Landbouwers mogen door slechte weer groenbemesting uitstellen

Bekijk hier de reportage

(LD/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier