Landbouwers in zuidelijke Ieperboog zijn tegen 1.000 hectare extra natuurgebied

Redactie KW

De Vlaamse regering wil in de zuidelijke Ieperboog – Mesen en delen van de gemeenten Heuvelland, Ieper, Poperinge en Zonnebeke – 1.000 hectare extra natuurgebied realiseren en van een groot deel Unesco-erfgoed maken. Ten koste van de landbouw, vinden de boeren. Woensdagavond waren er 250 bijeengekomen in De Klijte, en ze klinken bijzonder strijdvaardig.

De landbouwers vrezen zware beperkingen met de komst van het RUP Ieperboog Zuid, deel van van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Daarin werd beslist om in heel Vlaanderen te gaan naar 750.000 ha agrarisch gebied, 150.000 ha natuurgebied en 53.000 ha bosgebied. Dat is een toename met 38.000 ha natuurgebied en 10.000 ha bosgebied en een afname van 56.000 ha landbouwgebied. “Wat de natuursector voorstelt is buiten alle proportie, met zware gevolgen voor de boeren”, zegt Eric Boussery van het Algemeen Boerensyndicaat. “Er komt 973 ha natuurgebied bij ten koste van landbouwgebied. Dat betekent dat de boer wel zijn land kan blijven bewerken, maar dat hij na twee generaties al helemaal niet meer mag bemesten, waardoor er geen landbouwactiviteit meer mogelijk is.”

Geen nieuwe exploitaties

5.700 ha zou worden ingekleurd als bouwvrij agrarisch gebied waarin Ruimte & Erfgoed sporen van de Eerste Wereldoorlog wil onderzoeken en bewaren. Dat betekent dat geen nieuwe exploitaties meer mogelijk zullen zijn in die gebieden. “Na de herdenkingsperiode van de Eerste Wereldoorlog zal het toerisme onvermijdelijk weer afnemen. De boeren in de streek zullen verstikt zijn door een hype”, merkt Boussery op. “Ons voorstel is om niet meer dan 400 hectare natuurgebied bij te creëren, het natuurwervingsgebied mag maximum 1.000 ha bedragen en minimum de helft van het agrarisch gebied mag niet bouwvrij worden”, aldus Boussery. Indien er niet wordt ingegaan op het voorstel en de geplande vergadering in Het Perron op vrijdag 27 april toch doorgaat, komen de landbouwers met tractors naar Ieper om actie te voeren.

(TOGH)

Meer in Krant van West-vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West. En vanavond uitgebreid op WTV vanaf 18u00

Landbouwers in zuidelijke Ieperboog zijn tegen 1.000 hectare extra natuurgebied

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier