Landbouwers betalen minder voor autobanden in containerpark

Redactie KW

Sinds vorig jaar kunnen landbouwers met hun autobanden, afkomstig uit de oude stock, terecht op het containerpark. De prijs is gedaald van 0,22 euro per kilo naar 0,17 euro per kilo. Op de jongste gemeenteraad vond Marc Deprez dat de landbouwers onnodig op kosten worden gejaagd.

In het voorjaar 2008 stelde de gemeenteraad een tafief vast van 22 eurocent per kilogram voor de inzameling van de historische stock auto- en tractorbanden bij landbouwers”, legt schepen Kurt Vanlerberghe (SP.A) uit. “Ik voegde er toen aan toe dat dat een theoretische beslissing was. De Vlaamse overheid had aangekondigd dat zij zelf zou zorgen voor een gratis inzameling. Bijna anderhalf jaar later is hier nog niets van in huis gekomen. In het najaar heeft de stad dan maar zelf het heft in handen genomen en banden ingezameld. Ter voorbereiding van de inzameling op 16 en 17 november hebben we prijzen opgevraagd en kunnen we kostendekkend inzamelen aan een verlaagd tarief van 17 eurocent per kilo. Op die manier bieden we de landbouwsector enig soelaas in afwachting van het ogenblik dat de Vlaamse overheid met haar masterplan komt.”

“Idee2006 zal dit reglement nogmaals niet goedkeuren”, aldus Marc Deprez (Idee2006). “In 2006 kwam er een oplossing tot stand door een akkoord tussen OVAM, de vereniging van Vlaamse Steden en Gemeente, de landbouworganisaties en Recytyre. Dit akkoord impliceerde kosteloos de banden af te halen en te verwerken. Bijgevolg werd de vraag gesteld aan de landbouwers om hun stock door te sturen. Er is heel wat beweging in de landbouwsector. Bedrijven worden gereorganiseerd en meer gespecialiseerd, met als gevolg stocks van autobanden. Bovendien heeft Vlaams parlementslid Tine Rombouts CD& V) een goed jaar geleden verklaard dat er wel degelijk een kosteloze oplossing voor de landbouwer geboden zal worden voor de stocks van banden. Waarom neemt Diksmuide dan geen afwachtende houding aan zodat de landbouwer niet onnodig op kosten wordt gejaagd ?” (TVDA)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 6 november 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier