Landbouwer uit Poelkapelle maakt kans op CRV-duurzaamheidstrofee

Redactie KW

Een landbouwer is altijd trots op zijn bedrijf en dat is niet anders bij Geert Pauwelyn en Françoise Brutsaert. Ze schreven hun melkveebedrijf dan ook in voor een duurzaamheidwedstrijd van de Coöperatie Rundveeverbetering (CRV). Na een eerste strenge selectie werd het bedrijf – samen met drie Nederlandse bedrijven – genomineerd voor de internationale trofee.

De CRV-duurzaamheidstrofee is nog maar aan zijn derde editie toe. In totaal schreven 330 bedrijven zich in. Vorig jaar wonnen Stephen Cuvelier en Ingrid Vanoost uit Poperinge. De eerste editie werd gewonnen door een Nederlands echtpaar. Ook de twee andere genomineerden dit jaar zijn Nederlandse bedrijven. Maar Geert en Françoise maken ze zich sterk dat ze ook een kans maken om te winnen. “Onze 65 koeien hebben levensproducties van meer dan 60.000 kg melk. Om onze koeien beter te soigneren verruimden we onze stal en om in de eigen energie te voorzien installeerden we zonnepanelen op ons dak”, vervolgt Geert. “Onze boxen zijn tussen 2,50 m² en 2,70 m² groot. Er is een dichte vloer voor het loopgemak en meer stro als bedekking.” Geert en Françoise hebben dan ook al heel wat geïnvesteerd. “Een jaar geleden plaatsten we een nieuwbouw van 150.000 euro. Vroeger hadden we maar 50 ligboxen voor onze 65 koeien. Het werd tijd dat we meer ruimte creëerden”, lacht Geert. “Nu hebben we ruimte om 85 koeien te herbergen. Dit jaar investeren we ook in een nieuwe mestopslag en bij verdere doorgroei zal ook de melkstal worden aangepast. Ons streefdoel is om jaarlijks één miljoen kilo melk te produceren.”

Stemmen !

De jury heeft niet als enige een stem in de uiteindelijke winnaar. Melkveehouders brengen een extra stem uit op de algemene ledenvergadering van de CRV. Op woensdag 25 januari krijgt het bedrijf om 14.30 uur de jury op bezoek. Maar daarnaast kan ook het publiek stemmen via de website www.veeteelt.nl van 19 januari tot 29 februari. De prijsuitreiking vindt plaats in de Brabanthallen in het Nederlandse ‘s Hertogenbosch op 29 februari. Voor de winnaar ligt 5.000 euro klaar.

(RB)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier