Landbouwbedrijf Meulebeke schoolvoorbeeld van agrarische architectuur

Redactie KW

Vlaams minister-president en landbouwminister Kris Peeters heeft in Meulebeke meer aandacht gevraagd voor kwaliteitsvolle agrarische architectuur. Een landbouwbedrijf daar is met zijn koeienstal in twee niveaus een voorbeeld voor de sector. De impact in het landschap is door het ontwerp een stuk kleiner.

Landbouwer Stefaan Lannoo en vrouw Sofie uit Meulebeke verwerken ajuin voor de versindustrie, maar daarnaast hebben ze ook melkvee. Hun stal past in het landschap. Het ontwerp is lager waar de kalfjes zitten.

“Het volume toont zo minder groot en er zijn ook twee grondstoffen gebruikt zodat het mooier geïntegreerd is in het landschap. De bovenplaat is metaal en dan heb je ook nog beton”, zegt landbouwster Sofie Verbrugghe

Leidraad voor landbouwers

Vlaams minister van Landbouw en plattelandsbeleid Kris Peeters heeft dan ook Stefaans bedrijf uitgekozen voor de voorstelling van de brochure ‘Agrarische Architectuur. Sleutel voor de toekomst’. De brochure van het Instituut voor Landbouw en visserijonderzoek is een leidraad voor andere landbouwers. Vlaams landbouwminister Kris Peeters : ” Men doorloopt heel de bouwfase vanaf de droom tot de eigenlijke uitvoering. En in elke fase worden tips gegeven over hoe je best de voederlijnen en zo kan organiseren en waar je best de hoeve inplant. Die tips kunnen de bouwheer dan helpen om op een ideale manier een nieuw landbouwbedrijf te bouwen dat ook past in het landschap”.

Sinds vorig jaar bekroont ook de provincie trouwens goeie voorbeelden van agrarische architectuur. Ze adviseert al enkele jaren land- en tuinbouwers hierin.

(K.B./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op WTV vanaf 18u00

Landbouwbedrijf Meulebeke schoolvoorbeeld van agrarische architectuur

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier