Laatste werkdag voor Joris Hindryckx als burgemeester van Houthulst

Redactie KW

Burgemeester Joris Hindryckx van Houthulst houdt het na 9 jaar voor bekeken. Hij wordt algemeen directeur van de Katho, de Katholieke Hogeschool en die functie is niet te combineren met het burgemeesterschap. Joris Hindryckx neemt afscheid maar blikt tevreden terug.

Burgemeester Joris Hindryckx van Houthulst is vanaf maandag burgemeester af. Al in 1994 stapte hij in de politiek en werd meteen schepen.. Nu keert hij terug naar die functie. Als burgemeester blikt hij fier terug. Als jonge burgemeester wou Joris zich 9 jaar geleden meteen in de kijker werken met deze fontein in de plaatselijke vijver. Een schijnbaar makkelijk project maar het werd meteen een leerschool. De plas telt zo’n 20 verschillende eigenaars en ligt in natuurgebied. “Om daarvoor een vergunning te krijgen mocht het niet te groot en te lang zijn en het moest drijven. Plus er was protest omdat het lawaai zou creëren. Ik zat onmiddellijk in een notendop met beleidsproblemen. Het heeft maanden geduurd maar het is er uiteindelijk gekomen”, zegt hij.

Ontmoetingshuizen

Dit Dorpshuis in deelgemeente Jonkershove is van een andere orde. Vlaams bouwmeester Bob Van Reeth bracht de burgemeester in contact met de Duitse architect Christian Rapp die de schets van het landhuis in bakstenen van de wereldvermaarde architect Mies Van der Rohe uit de jaren 30 hier liet uitvoeren. Joris Hindryckx zette Houthulst met dit gebouw op de kaart. En ook in de andere deelgemeenten zijn eigenzinnige ontmoetingshuizen gebouwd. De uitstraling van de gemeente is een troef. De voorbije jaren zijn er in Houthulst ruim 1000 mensen bijgekomen. Zo’n 10 jaar geleden was de bevolking sterk verouderd maar dat is nu helemaal gekeerd. Vanaf maandag neemt eerste schepen Ann Vansteenkiste de fakkel over.

(B.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Laatste werkdag voor Joris Hindryckx als burgemeester van Houthulst

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier