Laatste werkdag bij Frisa in Kuurne

Redactie KW

De laatste uren voor de werknemers van ijsjesproducent Artic/Frisa in Kuurne zijn aangebroken. Heel wat werknemers vloeiden vorige maand al af, maar morgen wordt ook echt de productielijn stopgezet.

De laatste uren voor de werknemers van ijsjesproducent Artic/Frisa in Kuurne zijn aangebroken. Heel wat werknemers vloeiden vorige maand al af, maar morgen wordt ook echt de productielijn stopgezet. De dertig werknemers die nu nog aan de slag zijn, zijn dan wel aanwezig, veel werken doen ze niet meer. Er heerst een gelaten, maar onder de collega’s toch ook warme sfeer.

Begin dit jaar kwam het nieuws dat de ijsjesfabriek Artic/Frisa in Kuurne zou sluiten. En nu zijn het dan echt de laatste uren van de werknemers. Zo’n 70 van de 100 werknemers zijn de laatste maanden al afgevloeid. Voor de anderen is het vandaag of morgen de allerlaatste dag.

In 1950 startte Frisa als een familiebedrijfje met roomijs.. In 1995 neemt een Nederlander het bedrijf over. Hij kocht ook de merknaam Artic en het bedrijf werd groter dan ooit met 250 vaste werknemers en nog eens bijna 200 seizoensarbeiders. Maar na een herstructurering tien jaar later waren er nog maar 100 werknemers. Artic/Frisa werd vervolgens verkocht aan de Belgian Ice Cream Group en die sluit het nu.

Volgens de vakbonden is ander werk vinden voor wie niet met vervroegd brugpensioen kan, niet zo’n probleem. Sommigen maken van de ruime ontslagvergoeding ook gebruik om zich eerst om te scholen.

Meer vanavond, in het WTV-nieuws, vanaf 18u.

(KB / MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier