Laatste turbine van het Thorntonbankproject volledig opgebouwd

Redactie KW

94 meter boven de zeespiegel is de laatste hand gelegd aan de zesde windturbine van de Thorntonbank. Deze laatste operatie heeft minder dan 5 uur in beslag genomen en was goed voorbereid. Omwille van de te hoge windsnelheden op zee liep deze uiterst precieze operatie wel wat vertraging op. De eerste zes turbines op de Noordzee zijn nu af.

Met het beëindigen van de installatie van de turbines is een nieuwe mijlpaal voor het project gerealiseerd. Filip Martens, Algemeen directeur stelt dan ook: “Nu alle turbines geplaatst zijn op de Thorntonbank past het de vele teams op land en op zee te bedanken voor al hun inspanningen om de enorme uitdagingen van dit unieke bouwwerk te hebben overwonnen. Op sommige momenten waren meer dan 140 mensen in actie op de Thorntonbank, en dat in een regime rond de klok en 7 dagen op 7. Al deze mensen hebben grenzen verlegd van de tot op heden voor mogelijk gehouden uitvoeringstechnieken. Maar de uitdagingen zijn nog niet over. De volgende precisietaak blijft nog de belangrijke kabelverbindingen. Deze zeekabels dienen in de volgende weken verder nog geplaatst te worden. Na de finale testen zal het park opgestart kunnen worden.”

Er zal de volgende weken nog verder gewerkt worden aan zowel de kabelverbinding naar het hoogspanningsnet. Er wordt verwacht dat die verbonden en getest zijn tegen eind oktober. De kabelverbindingen tussen de 6 eerste windturbines zullen tegen de tweede helft november verbonden worden. Vanzelfsprekend zijn al deze verdere werkzaamheden weersafhankelijk.

Na het realiseren van al deze kabelverbindingen en de daarmee verbonden testprocedures, zal het park nog voor de winter in operatie kunnen gesteld worden. Het park zal in deze eerste fase bestaan uit 6 windturbines van 5MW elk en zal al elektriciteit produceren voor 60.000 inwoners. Het volledig vergunde park zal 300 MW geïnstalleerd vermogen ontwikkelen en zal meer dan 1 miljard kWh produceren wat overeenkomt met het verbruik van 600.000 inwoners.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier