Laatste industriële wasserij van Oostende sluit de deuren

Redactie KW

In Oostende sluit morgenavond de laatste kleine industriële wasserij op het Westerkwartier. Het bedrijfje, waar acht dames en de zaakvoerder aan de slag zijn, heeft meer dan veertig jaar bestaan. Toen Wasserij De Lelie in de Vrijheidstraat begon waren er negen wasserijen, nu zijn ze de laatste. Het is het einde van een tijdperk, maar het team gaat als hechte vrienden uit elkaar.

Ooit werkten er meer dan 15 mensen in de zaak. Door de automatisering kunnen ze nu meer werk verzetten met minder mensen. Het orderboek zit elke dag stampvol, maar toch zijn de dagen van de laatste Oostendse wasserij geteld. De milieuvergunning van het bedrijf vervalt, de investeringen zijn duur en er is bovendien ook geen opvolging.

Het team van wassers en strijkers gaat morgen uit elkaar. Sommigen hebben er 33 jaar lang gewerkt. Twee dames zoeken nog werk, anderen gaan voor hun kleinkinderen zorgen, elders werken of genieten van een brugpensioen. De klanten worden vanaf volgende week begeleid om hun was in Ichtegem of Brugge te doen.

(jv/sk)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier