Laatmiddeleeuwse boerderij en Romeinse graven op ziekenhuissite in Roeselare

Redactie KW

Tijdens het archeologisch vooronderzoek op het terrein van het toekomstige Heilig Hartziekenhuis in Oekene, uitgevoerd door het Ghent Archaeological Team (Gate), zijn resten gevonden van een laatmiddeleeuwse boerderij en Romeinse graven. Er komt verder onderzoek.

De archeologen van Gate vonden tegen de Kwadestraat een aantal grondverkleuringen en scherven uit de 13de eeuw. Die grondverkleuringen zijn te vinden op plaatsen waar ooit houten palen hebben gestaan, maar ook een aantal kuilen en gedempte grachten uit deze periode werden herkend. Mogelijk bevindt zich hier een boederij uit de late middeleeuwen, een voorloper van de latere boerderij-erven. Deze zone zal verder worden opgegraven.

Romeinse brandrestengraven

Op de rest van het terrein zijn verspreid nog oudere sporen aangetroffen, onder meer drie kolenbranderskuilen en vier Romeinse graven. Die laatste zijn kuilen waarin een selectie van de as van de gecremeerde overledene en een deel van de brandstapel werden gedeponeerd. In één van de graven is een bijnisje gevonden, een extra uitgraving in de wand van de kuil, waarin een aantal bijgiften zijn geplaatst. Het gaat over drie potjes die volledig zijn bewaard. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier