Laat De Lijn betalen voor taxi’s, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Vanlerberghe

Redactie KW

Na het parlementair debat in de commissie mobiliteit is het duidelijk dat De Lijn niet van plan is haar besparingen bij te stellen om de basismobiliteit van personen in landelijke gebieden te garanderen. Vlaams volksvertegenwoordiger Jurgen Vanlerberghe uit Poperinge (sp.a) roept de gemeentebesturen op om het verzet te organiseren. Hij baseert zich hierbij op een mogelijkheid die voorzien is in decreet, maar waar De Lijn wijselijk over zwijgt.

Volgens Jurgen Vanlerberghe staat het als een paal boven water dat de bewoners van de Westhoek het slachtoffer zullen worden van de besparingen bij De Lijn: ‘Sinds de besparingsronde van 2010 kampt de Westhoek al met heel wat mobiliteitsarmoede. Dit nieuwe besparingsplan treft de Westhoek opnieuw zeer hard, wat ervoor zorgt dat er van basismobiliteit in de Westhoek geen sprake meer is.’

Taxikosten terugbetaald

Vanlerberghe roept de gemeentebesturen op zich niet neer te leggen bij de besparingen van De Lijn en integendeel actie te ondernemen. “Het lijkt mij aangewezen dat de gemeentebesturen hun bevolking sensibiliseren en bijstaan om gebruik te maken van de mogelijkheden voorzien in artikel 6§3 van het decreet basismobiliteit. Dit artikel voorziet dat burgers het recht op basismobiliteit kunnen afdwingen. Zo betaalde De Lijn in 2008 op basis van dit artikel al eens de taxikosten terug van een werkneemster bij een Poperings bedrijf die woonachtig was in Heuvelland.

De gemeentebesturen zouden De Lijn formeel in gebreke kunnen stellen maar ook hun inwoners informeren en ook ondersteunen bij het formuleren van hun klachten bij de bevoegde administratie. Als deze strategie succesvol blijkt te zijn, zal De Lijn conform ditzelfde artikel op relatief korte termijn haar aanbod moeten bijsturen’, aldus het parlementslid.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier