L’Orchestre International du Vetex is klaar voor Dranouter

Redactie KW

Van Brugge over het paleis in Laken tot Montréal, Canada: de heren en (enkele) dames van L’Orchestre International du Vetex concerteerden de voorbije weken in de meest diverse contreien. Dit weekend ook weer, in Dranouter.

En daar moest wel een interview van komen! Niet met alle leden samen, dEUSzijdank, maar met bedenker Ruben Deprez en Loes Coolen, een van die (enkele) dames. L’Orchestre International du Vetex treedt vrij veel op in het buitenland: Hongarije, Spanje, Tsjechië, Nederland, Frankrijk… “In september spelen we dan weer vooral in West-Vlaanderen. Die optredens vinden plaats in het kader van Tribune. We zijn dit jaar de Tribuneband, wat erop neerkomt dat de provincie een deel van onze gage betaalt voor de organisatoren die ons boeken.”

Met zeventien in twee minibusjes

Met zeventien zijn ze, bij L’Orchestre International du Vetex. Allesbehalve handig toch? „Och”, haalt Ruben de schouders op, „als het dichtbij is, gaan we met een paar auto’s of met twee minibusjes; ons management heeft er een en het andere wordt telkens gehuurd.” Nog nooit iemand van de leden kwijtgeraakt op zo’n groot festivalterrein? Gelach: „Neen. Er is een goede sociale controle binnen de groep. Wat we vroeger wel hadden, was dat de Vlamingen en de Franstaligen twee kampen vormden, tegenwoordig loopt dat allemaal door elkaar. Net als de voertaal: het Flamoeks en Walloeks.”

West-Vlaams Brussels

„Dat zijn naar het schijnt oude benamingen die in Rijsel werden gebruikt voor Vlamingen en Walen”, weet Loes. „Wij praten precies West-Vlaams Brussels met elkaar: de Franstaligen zeggen muskien in plaats van peut-être en wij zeggen oui in plaats van ja. Mijn Frans? Wel euh, ik heb in die zes jaar nog nooit een Frans werkwoord vervoegd (grijnst). Al heeft dat meer met luiheid dan met onkunde te maken.”

‘Mix Grill’

Zes jaar geleden werd L’Orchestre International du Vetex opgericht. Ruben, alweer: „De mensen van De Kreun en het OCMW van Kortrijk zijn op mij afgestapt met de vraag of ik niet iets wou doen met muzikanten uit Doornik, Rijsel en Kortrijk. Ik stelde voor een soort fanfare samen te stellen en zij hebben daarna de mensen bij elkaar gezocht. „Met de Vetex willen we tonen dat cultuur geen grenzen kent”

„De Vetex was deels grensverleggend, deels sociaal-artistiek”, vervolgt Ruben.. „Trouwens, oorspronkelijk had het project maar drie maanden mogen duren, maar kijk: we zijn zes jaar verder en nog altijd bezig.” Meer nog: er zijn al twee platen uit en nu is er met Mix Grill een heus cd- en dvd-pack (één cd, twee dvd’s) : „Op die manier willen we een verhaal afronden, een punt zetten achter die eerste zes jaar. Vandaar ook de 24 seizoenen uit de ondertitel. En ondertussen doen we door: volgend jaar gaan we een nieuwe plaat maken, die we waarschijnlijk deels in Servië en Bosnië gaan opnemen…”

(MiCo)

Het hele interview én een uitgebreide vooruitblik op Festival Dranouter in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 6 augustus 2010.

>> Een Dranouterfotospecial is er vanaf maandag 9 augustus op onze site.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier