L&H-procedure voor Hof van Cassatie: vraag tot deels verbreken arrest

Redactie KW

(UPDATE) Het parket-generaal bij het hof van cassatie heeft dinsdag aan het hof gevraagd het arrest in de zaak Lernout&Hauspie gedeeltelijk te verbreken, op twee zeer beperkte punten. Het gaat om twee beslissingen van het Gentse hof van beroep over de verbeurdverklaringen die zijn uitgesproken tegen verschillende veroordeelden.

Het openbaar ministerie ziet verder geen problemen met het L&H-arrest, in tegenstelling tot de verdediging van vijf beklaagden die in cassatie zijn gegaan. Zij komt op 22 november aan het woord.

Het Gentse hof van beroep sprak in zijn arrest van 20 september 2010 onder meer revisor KPMG en de bank Dexia vrij maar veroordeelde een reeks andere beklaagden voor de fraude bij de Ieperse spraaktechnologiegroep die in 2001 failliet ging. Het ging onder andere om hoofdbeklaagden Jo Lernout, Pol Hauspie, Nico Willaert en Gaston Bastiaens.

Volgens het Gentse hof van beroep had L&H zijn omzet kunstmatig opgedreven, vooral via een reeks nevenbedrijven (LDC’s) die licenties op de L&H-technologie kochten maar geen daadwerkelijke ontwikkelingen deden.

Zes veroordeelden gingen in cassatie. Het gaat om oprichter Jo Lernout, mede gedelegeerd bestuurder Nico Willaert, algemeen directeur Gaston Bastiaens, LDC-tussenpersoon Tony Snauwaert, KPMG-medewerker William Van Aerde en LHSP-adviseur Thomas Denys. Deze laatste is ondertussen overleden.

De verdediging van de vijf overblijvenden heeft nu tot 7 november de tijd gekregen om schriftelijk te antwoorden op de argumenten van het openbaar ministerie. Op 22 november wordt de zaak dan behandeld.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier