L&H 10 jaar failliet, erevoorzitter rechtbank koophandel Ieper blikt terug

Redactie KW

MET VIDEO -Dag op dag tien jaar terug viel het doek over het Ieperse spraaktechnologiebedrijf Lernout en Hauspie. De handelsrechtbank verklaarde L&H op 24 oktober 2001 failliet. Handelsrechter Michel Handschoewerker velde tien jaar geleden het verdict. “Een besluit waar ik nu – in eer en geweten – nog altijd achter sta”, zegt hij vandaag.

De media-aandacht was groot, tien jaar geleden, toen Michel Handschoewerker als handelsrechter in Ieper in het oog van storm stond. Zijn beslissing toen om L&H niet langer in leven te houden, vindt hij nu nog altijd terecht. “In eer en geweten sta ik nog steeds achter de uitspraak die ik toen gedaan heb. En de wet is hard, maar geldt voor iedereen.”

Slaan en zalven

Handschoewerker schrok er niet voor terug om voor de tv-camera’s de bestuurders van Lernout en Hauspie een veeg uit de pan te geven. Maar de rechter sloeg niet alleen, hij zalfde ook. Zo benadrukte hij dat de technologie die Lernout en Hauspie in huis had, heel waardevol was. En dat vindt hij op vandaag nog altijd.

Voor de erevoorzitter was de zaak Lernout en Hauspie de zwaarste zaak die hij ooit behandeld heeft. “Maar ik lig er niet meer wakker van, zelfs niet van de kritiek van Bodson, die mijn capaciteiten openlijk in twijfel trok. Dat heeft toen pijn gedaan, maar ik lig daar nu echt niet meer wakker van.”

Bekijk hier de reportage

(BS)

U kunt het interview van Michel Handschoewerker maar ook het studiogesprek met Jo Lernout vanavond bekijken en beluisteren in de journaals van FOCUS en WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier