Kyano Samyn won de strijd tegen een zware hersentumor

Redactie KW

Op 22 december was het zeven jaar geleden dat bij Kyano Samyn een hersentumor werd vastgesteld. De behandeling kwam vijf jaar geleden tot een goed einde. Hoewel Kyano stabiel is, moet hij dagelijks afrekenen met een pak kwaaltjes.

Kyano (10) is de zoon van Mario Samyn (44) en Nathalie Dubiez (38). Athena (13) is de grote zus van Kyano. Zeven jaar geleden kreeg Kyano last van evenwichtsstoornissen. De jongen viel regelmatig en moest vaak overgeven. “Op 22 december kregen we te horen dat onze zoon een medulloblastoma, ofwel een hersentumor had”, aldus mama Nathalie. “De wereld stond voor ons even stil. In het UZ Gent werd zijn tumor operatief verwijderd tijdens een operatie van tien verschrikkelijke uren.”

Na de operatie werd Kyano 31 keer bestraald, in vijftien maanden onderging hij acht chemokuren en vijftien maanden overleefde hij op sondevoeding. “We leefden in de ziekenhuizen in die dagen. Voor de bestralingen moesten we dagelijks om acht uur ‘s ochtends in Gent zijn. Voor de sondevoeding konden we langsgaan op de spoedafdeling in Roeselare. Twee jaar lang leek voor mij de wereld alleen te bestaan uit mijn zoon en mijzelf”, zegt Nathalie.

Warme steun

In die zware tijden kon het gezin Samyn terugvallen op vele familieleden en vrienden. Vrienden van het gezin organiseerden als verrassing een benefiet in zaal Iso. Ongeveer 350 mensen kwamen een maaltijd nuttigen ten voordele van de kleine Kyano. “Ook al waren we dankbaar tegenover onze vrienden, het was ook verdomd lastig. Uitgeput door de vele uren in het ziekenhuis moesten we 350 mensen ontvangen. We besloten met het geld iets leuks te doen voor Kyano”, vertelt Nathalie.

“Volgens de dokters is Kyano stabiel”, gaat Nathalie verder. “Maar dat wil niet zeggen dat we zorgeloos door het leven gaan. Kyano blijft met een aantal kwalen sukkelen en dat zal de rest van zijn leven zo zijn. Mijn man en ik klagen niet, we zijn dolgelukkig dat Kyano leeft en dat we samen van veel mooie momenten kunnen genieten”, zegt Nathalie.

Kyano heeft oor- en oogproblemen. Lange afstanden wandelen gaat moeizaam. Zijn schildklieren werken niet meer en de jongen neemt dagelijks groeihormonen. “Ik moet iedere dag vier pilletjes nemen en krijg ook één spuit”, zegt Kyano.

Aftrap Club Brugge

Door de zware periode heeft het gezin leren genieten van het leven. Kyano speelt nu G-voetbal. Het maakt niet uit wie je bent of wat je hebt, iedereen krijgt de kans om te voetballen bij deze ploeg. Ook op de Playstation speelt Kyano voetbal. “Mijn droom is ooit in Spanje Cristiano Ronaldo van Real Madrid te ontmoeten. Mijn wens voor het nieuwe jaar is eens de aftrap te mogen geven op een wedstrijd van Club Brugge”, zegt een speelse Kyano.

(RM)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weebode Izegem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier