Kwart minder appartementen verhuurd aan de kust

Redactie KW

Er zullen dit jaar minder toeristen een appartement huren aan zee dan vorig jaar. Nu al staat een kwart meer appartementen leeg dan begin vorige zomer, en die achterstand valt niet meer in te halen. Reden is voor een deel de economische crisis, maar vooral de opeenvolging van drie mindere zomers.

Amper zestig procent van de appartementen is verhuurd, een kwart minder dan deze periode vorig jaar. Het is crisis, dat wel, maar vooral het weer van vorig jaar speelt een grote rol, zegt Dirk Coelus, een verhuurder van appartementen.” Als je zelf met vakantie gaat en je hebt daar een goeie herinnering aan, dan ga je terug gaan. Als je slechte herinnering hebt ga je misschien thuisblijven of een zonniger bestemming uitkiezen. Drie keer een slechte zomer is nefast. Eenmaal, dat kan nog, twee keer misschien ook, maar de derde keer ga je toch elders gaan.

Compensatie?

Als de zomer ook echt beter wordt, dan kan dat de achterstand enigszins compenseren. Maar niets meer. Dirk Coelus : “Volledig inhalen, dat kan niet meer, want 25 procent inhalen dat is veel. Goed weer kan 10 à 15 procent compenseren, maar een kwart, dat kan niet.

De huurprijzen van appartementen aan zee is de voorbije jaren niet fel gestegen. Dat ze te duur zijn, klopt dus niet, zeggen verhuurders. Toeristen huren wel minder lang. De echte piek van toeristen verwacht de kust pas over twee weken.

(J.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Kwart minder appartementen verhuurd aan de kust

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier