Kwart meer aanmeldingen daklozen in Oostende

Redactie KW

De voorbije winter waren er in de daklozenopvang in de Vercaemerschool in Oostende 25 procent meer aanmeldingen. De daklozen worden ook jonger en zitten langer zonder woning. Dat blijkt uit cijfers van het Sociaal Huis Oostende dat de nachtopvang sinds 16 november 2011 organiseert. Komende week sluit de opvang.

Er waren deze winter 2.705 aanmeldingen van 111 mensen: 94 mannen en 17 vrouwen. Vorig jaar waren er 2.002 aanmeldingen. Omdat er slechts 20 bedden waren moest soms geloot worden en dat leidde tot 2.333 overnachtingen (tegenover 1.844 vorige winter). Uit de cijfers blijkt verder dat 30 procent van de overnachters langer dan een maand dakloos is. 68 procent is Belg (tegenover 75 procent vorige winter). 40 procent van de daklozen is jonger dan dertig.

Problemen

Het Sociaal Huis deed ook onderzoek naar de roots van de daklozen. Daaruit blijkt dat slechts 1 op 5 in Oostende geboren is. De daklozen zijn afkomstig uit heel West-Vlaanderen (inclusief 17 procent uit Oostende), met als uitschieter Brugge (10 procent). Verder zijn ze afkomstig uit Brussel (11 procent) of het buitenland (34 procent). Er werd ook onderzoek gedaan naar de oorzaken van dakloosheid. Illegaliteit, huurproblemen en relatieproblemen zijn de voornaamste.

Voorzitter Franky De Block (sp.a) maakte dinsdag bekend dat het Sociaal Huis komende winter opnieuw opvang zal voorzien in de voormalige school. Hij pleitte verder voor een structurele, bovengemeentelijke oplossing, waar een intensievere begeleiding mogelijk is.

(BS/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier