Kwaliteit zwemwater fel verbeterd

Redactie KW

De kwaliteit van het zwemwater in Vlaanderen ging er in 2009 opvallend op vooruit, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Europese Commissie. Alle zwemwateren beantwoordden aan de Europese minimumnormen. Bijna drie kwart van de badzones aan onze kust voldeed zelfs aan de veel strengere richtwaarden. “Nooit eerder lag dat aantal zo hoog”, zegt Vlaams minister van Leefmilieu Schauvliege.

Elke zomer volgt de Vlaamse overheid de kwaliteit van het zwemwater op. De Vlaamse Milieumaatschappij voert de metingen uit en rapporteert aan de Europese Commissie. Die verzamelt de meetgegevens van alle lidstaten en bundelt ze in een rapport.

In 2009 voldeden alle Belgische stranden, net zoals in 2008, aan de Europese minimumnormen. Het aantal stranden dat aan de veel strengere richtwaarden voldoet, steeg van 15 procent naar 74 procent.

Ook de zoetwaterplassen in het binnenland deden het beter. “Net als aan de kust voldeden alle 48 gecontroleerde zwem- en recreatievijvers aan de Europese minimumnormen. Bij toetsing aan de strengere richtwaarden voldoet 67 procent. Ter vergelijking, in 2008 was dit nog maar 53 procent”, luidt het.

Op de website www.kwaliteitzwemwater.be kunnen geïnteresseerden nagaan hoe het gesteld is met de waterkwaliteit van de zwemwateren.

(belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier