Kwaliteit water aan kust is spectaculair verbeterd

De kwaliteit van het water aan de kust is spectaculair verbeterd in vergelijking met de voorgaande jaren.
Redactie KW

De kwaliteit van het water aan de Belgische kust en het percentage meetplaatsen dat voldoet aan de richtnormen in 2007 is spectaculair verbeterd en ligt veel hoger dan de voorgaande jaren. Dat antwoordt Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits op een vraag van Vlaams parlementslid Patrick De Klerck.

Uit nieuwe cijfers van de Europese Commissie blijkt dat de kwaliteit van het Belgische kustwater erop vooruitgaat. Liefst 97,5 procent van de meetpunten haalt de Europese minimumnorm. Dat percentage ligt hoger dan bij de Zuid-Europese kustwaters, stelt De Klerck.

De zwemkwaliteit van de Belgische kust en het percentage meetplaatsen dat voldoet aan de richtnormen in 2007 is spectaculair verbeterd en ligt veel hoger dan de voorgaande jaren. “Een mogelijke verklaring voor het verschil dat er toch nog is, is het feit de verontreinigingsdruk aan de Belgische kust, die afkomstig is van het oppervlaktewater van het binnenland, ruimtelijk meer evenredig verspreid is. Praktisch de volledige kustlijn in België is onderhevig aan een verontreinigingsdruk afkomstig van het oppervlaktewater van het binnenland. Over een relatief korte lengte van de Belgische kustlijn zijn redelijk veel locaties waar oppervlaktewater in de Noordzee terechtkomt”, aldus Crevits.

Volgens De Klerck zijn er al jaren geen rechtstreekse lozingen van afvalwater in zee, zogenaamde puntlozingen, meer. Wel monden er een aantal oppervlaktewateren uit in de zee, namelijk de IJzer, het kanaal Gent-Oostende, de Blankenbergse vaart, het Leopoldskanaal en het Schipdonkkanaal. Bij een zware regenval komt via die weg verontreinigd water uit het binnenland in zee gestroomd”, aldus het Vlaams parlementslid. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier