KW verkent Westtalent (9/42): Nasty Billy Hamilton uit Koekelare

Redactie KW

Op 1 november wordt de eerste voorronde van het tweejaarlijkse provinciale muziekconcours Westtalent weer op gang getrapt. Dat gebeurt door zeven bands in JH Comma in Brugge. KW.be checkt in aanloop naar dit evenement alle bands, van nr 1 tot nr 42. Vandaag: Nasty Billy Hamilton uit Koekelare.

Wie zijn dat?

Stijn Ramboer (zang en gitaar), Floris Provoost (drums), Tom Derdaele (gitaar), Hannes Willaert (gitaar) en Filip Declerck (bas). Ze zijn allemaal uit Koekelare afkomstig, al woont Hannes nu in Gent en Tom in Zarren. Ze repeteren in één van de 4AD-bunkers in Diksmuide.

Wat spelen die?

“Rock-‘n-roll, vooral geïnspireerd op de rock uit de jaren ’70.”

Vanwaar die naam?

“Onze bandnaam is eigenlijk gebaseerd op de drieledige namen van de oude blueshelden, zoals Blind Lemon Jefferson of Tenessee Ernie Ford. Een bandnaam met een persoonsnaam vonden wij al cool, en het typerende ‘Nasty’ moest dan het vettige kantje van de rock in de verf zetten.”

Wat bracht hen samen?

“We zijn als band de ‘lone survivors’ van verschillende bands uit Koekelare. Stijn speelde vroeger onder andere bij Semper Fi, Hannes en Floris komen uit Go!Pony, en Tom en Filip waren vroeger lid van Serialshark. Onze gemeenschappelijke passie en al even muzikaal stamcafé zorgden voor de rest. Ondertussen spelen we al zo’n vijf jaar samen, maar we kennen elkaar al veel langer. Onze voornaamste ambitie nu is de finale van Westtalent spelen – twee jaar terug waren we er dicht bij – maar eigenlijk willen we gewoon zo veel mogelijk optreden. Jeugdhuizen, muziekcafés en andere organisatoren mogen altijd bellen!”

In welke voorronde?

JH De Comma, Brugge, op vrijdag 1 november.

Alloo, concurrentie?

Ze nemen het op tegen Monami, Schnupfenpuder, Citizinsane, Calling Susan, Reinout Met Nevenwerkingen en Jefferson ‘n Chillow.

Aantal fans op Facebook? 219 stuks.

Ons verdict?

NBH=TGV. Want jandorie nog aan toe, ‘t Gaat Vooruit bij deze rakkers. Wij denken onwillekeurig aan Wolfmother, The Datsuns en een Supergrass in overdrive. Maar wij zijn dan ook kinderen van de nineties, terwijl deze Billy’s ook graag iets dieper in het muzikaal reservoir poken, richting seventies. Getuige daarvan hun puike interpretatie van ‘Black Dog’ van Led Zeppelin – je weet wel, die band waarin de zanger al eens ‘aaah, aaah!’ zingt alsof hij plots een niesbui niet meer zal kunnen bedwingen. Met die livetrack bewijzen ze trouwens meteen ook dat ze in de voorrondes zeker hun mannetje zullen kunnen staan. Wetende dat andere spierballenrock à la Queens of the Stone Age en vooral Triggerfinger tegenwoordig weer compleet bon ton is, kan Nasty Billy Hamilton wel eens de juiste band op de juiste plaats zijn. Enige werkpuntje misschien nog: een eigen smoelwerk hebben ze al, nu dat nog overplanten op hun individuele songs. (****)

‘t Gaat vooruit op hun vi.be-profiel, dat merk je hier!

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier