KW verkent Westtalent (34/42): Aspyre uit Bavikhove

Redactie KW

Op 1 november werd de eerste voorronde van het tweejaarlijkse provinciale muziekconcours Westtalent weer op gang getrapt. Dat gebeurde door zeven bands in JH Comma in Brugge. KW.be checkt in aanloop naar de finale van 30 november in Brugge alle bands, van nr 1 tot 42. Vandaag: Aspyre uit Bavikhove.

Wie zijn dat?

Brecht Schepens (gitarist/piano/zang), Laurent Merlevede (drums), Uma Vandemaele (zang/piano/gitaar), Maarten Dufourmont (gitaar) en Henri De Roo (gitarist).

Wat spelen die?

Alternative/Indierock/Softrock.

Vanwaar die naam?

“Aspyre is een bandnaam waarmee ik (Henri) al lang zit. Het is simpel, één woord en betekent ‘streven naar’. Het paste vooral bij de band toen we samen met een andere gitarist beslisten om postrock te maken. Nu is de naam gebleven en zijn we met ons vijf en zien we geen reden om deze nog te veranderen.”

Wat bracht hen samen?

“Henri, Laurent en Brecht kenden elkaar al van vorige projecten met wisselend succes, maar met één punt van overeenkomst: behorend tot de verleden tijd. Toen het tijd werd voor iets nieuws reïncarneerde Brecht zowaar in een gitarist (het Vaticaan onderzoekt dit mirakel nog). Zangeres Uma werd ontdekt in de Kreun. Echt waar! Zij en Henri hadden op een avond samen ‘de ingang moeten doen’ in de concertzaal in Kortrijk en daar vertelde Uma dat ze zong en nog een geschikte band zocht. Bleek ze te kunnen zingen als was ze de dochter van Sting en Céline Dion! Wat ze dus niet is, trouwens. (Neen, ze is de dochter van muziekjournalist, televisiemaker en allround bezige bij Kurt Vandemaele, red) En Maarten? Die werd op mysterieuze wijze van straat geplukt en bleek zowaar de gitaar te kunnen beroeren met niet al te negatieve gevolgen voor de algemene tevredenheid. Gelukkigerwijs werkte dit olijke kwintet nog samen ook, en zo geschiedde: Aspyre kreeg vorm.”

In welke voorronde?

Jeugdhuis Krak, Avelgem, zaterdag 16 november.

Alloo, concurrentie?

Ze nemen het op tegen Krazy E, Black Tolex, Momma Said So, Herts, Insta Gib en Shadowdust.

Aantal fans op Facebook? 242.

Ons verdict?

West-Vlaanderen is een klein kringetje, waarin ons ons kent. Neem nu Kurt Vandemaele: een vogel op een tak, als reportagemaker, als medewerker voor Focus/WTV, als presentator op muziekfestivals, als begenadigd muziekjournalist, als mens met een fijne hoek af tout court. Zijn dochter speelt bij Aspyre. Of neem nu Luc Dufourmont van The Ugly Papas, van Idiots, van nog een trits andere zijprojectjes, van zijn bizarre zelve tijdens… de verschillende voorrondes van Westtalent, waar hij stilaan onderdeel is gaan uitmaken van het decor en de aaneenschakeling van optredens aan elkaar praat/zwanst (schrappen naargelang de avond en de alcohol zijn gevorderd). Maarten Dufourmont is voor hem ook geen onbekende. En die speelt ook bij Aspyre. Alles bij mekaar is dat een lange inleiding, maar we hebben dan ook maar één nummer aangetroffen op het vi.be-profiel van deze Bavikhovenaars, dus dachten we ‘we schetsen wat’. En wat de muziek zelf betreft: helaas, van ‘Far Beyond’ krijgen we vooralsnog geen kiekevlees op onze armen, ongeacht of het nu ‘alternative’, indierock of softrock is. We zetten het evenmin gillend op een lopen, dat nu ook weer niet, maar we kunnen ons niet inbeelden dat dit niveau kan volstaan voor een stek in de finale. Te vrijblijvend, te luchtig, zonder identiteit, rock zonder ballen noch gezicht. Tenzij hier amper poer wordt verschoten, het profiel op vi.be hopeloos gedateerd is, en alles pas live tot zijn recht komt, natuurlijk. Dan hebben we niets gezegd. Maar tot zolang: (**)

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier