KW verkent Westtalent (33/42): Momma Said So uit Kortrijk/Avelgem

Redactie KW

Op 1 november werd de eerste voorronde van het tweejaarlijkse provinciale muziekconcours Westtalent weer op gang getrapt. Dat gebeurde door zeven bands in JH Comma in Brugge. KW.be checkt in aanloop naar de finale van 30 november in Brugge alle bands, van nr 1 tot 42. Vandaag: Momma Said So uit Kortrijk/Avelgem.

Wie zijn dat?

Kasper Cornelus (leadvocals, ritmegitaar), Hannah Cornelus (backing vocals, basgitaar en contrabas), Inti Ayavaca Flores (backing vocals, leadgitaar) en Roel Delplancke (drum en percussie).

Wat spelen die?

“Alternatieve pop, indierock. We streven naar wereldheerschappij. Maar eerst even kijken of we in de finale van Westtalent raken. Op de wedstrijden waar we tot nu toe aan meededen presteerden we goed, begin dit jaar werden we tweede op de finale van Kunstbende (van meer dan 150 bands) en zesde op de Vlaamse finale van Imagine (van 200 bands). Sindsdien hebben we een heleboel bijgeleerd en zijn we er op een heleboel vlakken op vooruit gegaan. We weten goed waar we staan, maar we willen het natuurlijk steeds beter, zoals dat hoort. Om dan uiteindelijk bij die wereldheerschappij uit te komen, natuurlijk.”

Vanwaar die naam?

“Omdat ‘Momma Said So’ de best klinkende optie was van de ideeën die we hadden. Sommige andere opties, zoals I Met The Highest Lama en Ocean’s Got A Dark Side Too zijn gewoon de titels geworden van onze eerste nummers. Onze naam gaat ook over het feit dat mensen niet zomaar alles moeten geloven wat ze horen, roept het individu op om zich te ontwikkelen, zijn eigen weg te gaan. Maar eigenlijk hebben we dat pas achteraf bedacht (knipoog).”

Wat bracht hen samen?

“Zoals de oplettende lezer al had opgemerkt bij het antwoord op de eerste vraag, hebben Hannah en ik (Kasper) dezelfde achternaam. Wij zijn broer en zus. Maar de familiebanden binnen de band gaan verder dan dat, gitarist Inti is onze neef. Niemand weet echt goed meer hoe Roel erbij is gekomen, sommigen menen zich te herinneren dat we hem op een weekendje uit met de familie langs de straat hebben gevonden, waarop we hem leerden spreken en drummen. Anderen schrijven zijn aanwezigheid toe aan het feit dat hij les volgde aan dezelfde muziekschool als Hannah, Inti en ik.”

In welke voorronde?

Jeugdhuis Krak, Avelgem, zaterdag 16 november.

Alloo, concurrentie?

Ze nemen het op tegen Krazy E, Black Tolex, Aspyre, Herts, Insta Gib en Shadowdust.

Aantal fans op Facebook? 1126.

Ons verdict?

Mensen die gedreven met hun vak bezig zijn: we hebben ze graag. Vervang ‘vak’ door ‘muzikale passie’ en onze mening blijft overeind. Welnu: het omstandige mailtje, met de uitleg waarom de tracks op vi.be bij Momma Said So intussen verouderd waren en niet langer representatief, bewees dat dit gezelschap écht wel een goed figuur wil slaan en ambitie heeft. Dus zijn we ook zo welwillend om inderdaad enkel rekening te houden met ‘This Story’ en ‘Lullaby’, twee nummers die zich inderdaad onderscheiden van de rest van hun materiaal. We denken spontaan aan het vroege Balthazar, dat ook naam en faam maakte via de Kunstbende en klassieke instrumenten (daar viool, hier nu contrabas) bij de voorts tradtionele rockbezetting betrok. Het geeft een groep meer cachet, meer zwier, meer gipsy-gehalte zelfs. Denk Beirut, denk Absynthe Minded, denk zelfs een uitgeklede versie van Muse, of Katzenjammer met libido, en je komt al een eind in de buurt. Band met pakken groeimarge. (****)

‘This Story’, die moet je dus beluisteren…

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier