KW verkent Westtalent (25/42): Scumbag uit Varsenare

Redactie KW

Op 1 november werd de eerste voorronde van het tweejaarlijkse provinciale muziekconcours Westtalent weer op gang getrapt. Dat gebeurde door zeven bands in JH Comma in Brugge. KW.be checkt in aanloop naar de finale van 30 november in Brugge alle bands, van nr 1 tot 42. Vandaag: Scumbag uit Varsenare.

Wie zijn dat?

De broers William en Edward Pitteljon uit Varsenare.

Wat spelen die?

Noise.

Vanwaar die naam?

“De bandnaam is oorspronkelijk de titel van een nummer van Frank Zappa. We waren op zoek naar een bandnaam toen we naar een album van Zappa aan het luisteren waren. Bij nader inzien blijkt de naam zeer toepasselijk, omdat er gezongen wordt vanuit het perspectief van een onverbeterlijke smeerlap die constant zijn donkere kanten aan het opzoeken is.”

Wat bracht hen samen?

“We hebben elkaar leren kennen toen Edward geboren werd, zes jaar na mij”, lacht William. “Oorspronkelijk heb ik een klassieke opleiding saxofoon en contrabas genoten en mijn broer gitaar. Nu echter speel ik de gitaar en ik zing, mijn broer speelt elektrisch orgel en contrabas. We hebben invloeden uit de blues, rock-‘n-roll en de laatste tijd erg veel jazz.”

In welke voorronde?

JH De Broedkasse, De Haan, zaterdag 9 november.

Alloo, concurrentie?

Ze nemen het op tegen Birds, Manwhore, Soviet Grass, Transcoder, Major Clint en Quistgard.

Aantal fans op Facebook? 9 stuks, maar de fanpagina is dan ook nog maar recent online gegaan.

Ons verdict?

Scumbag, dat is een beetje te vergelijken met Clouseau. Tenminste, het draait hier ook rond twee broers. Daar houden de vergelijkingen meteen ook op, want alles wat Clouseau is, is Scumbag niét: meisjes zullen voor zover we het kunnen inschatten niét in bosjes vallen voor de afgeborstelde sound van Scumbag, want bij deze jongens mag het kraken en piepen. Scumbag maakt geen dansmuziek, maar luistermuziek, genre Ennio Morricone en Ry Cooder. Een beetje Blackbox Revelation, maar dan zonder al te veel versterkers en poeha. En meestal ook zonder zang. Altijd bevreemdend, niet altijd beklijvend. En voor een praatjespubliek dat voor het grote deel uit toeschouwers bestaat die voor één van de andere bands zijn gekomen, wordt dat een moeilijke opdracht, daar in De Haan. (***)

De twee Scumbags van broer vind je hier terug!

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier