KW verkent Westtalent (24/42): Birds uit Brugge

Redactie KW

Op 1 november werd de eerste voorronde van het tweejaarlijkse provinciale muziekconcours Westtalent weer op gang getrapt. Dat gebeurde door zeven bands in JH Comma in Brugge. KW.be checkt in aanloop naar de finale van 30 november in Brugge alle bands, van nr 1 tot 42. Vandaag: Birds uit Brugge.

Wie zijn dat?

Jona Bonneure (basgitaar), Maxim Cosyn (drums), Lucas Denuwelaere (gitaar) en Pieter-Jan Cools (gitaar en zang).

Wat spelen die?

postrock

Vanwaar die naam?

“Na urenlang zoeken naar een krachtige naam, kwamen we enkel op een paar ideeën terecht die uiteindelijk op niets sloegen. We besloten om het minder ver te gaan zoeken en ons te basseren op het eerste dat ons te binnen schoot. Gitarist Lucas kwam op de naam Birds. En de rest vond dat geen slecht idee… Niets meer of minder dan een tattoo op een lichaam die er mooi uit ziet, maar waar er geen zware levensverhalen achter schuilgaan.”

Wat bracht hen samen?

“Jona, Maxim en Lucas kenden elkaar van op de basisschool. Toen ze in het middelbaar zaten besloten ze om een bandje te starten. In het middelbaar leerden ze Pieter-Jan kennen. Meteen was de band compleet. We zijn intussen vier beste vrienden die ervan genieten om samen met elkaar muziek te maken, uit te gaan en plezier te maken.”

In welke voorronde?

JH De Broedkasse, De Haan, zaterdag 9 november.

Alloo, concurrentie?

Ze nemen het op tegen Scumbag, Manwhore, Soviet Grass, Transcoder, Major Clint en Quistgard.

Aantal fans op Facebook? 489 stuks.

Ons verdict?

Bekentenis: ondergetekende is een postrockfan. Explosions in the Sky, Red Sparowes, 65daysofstatic, Maserati, en dichter bij huis Transit of tomàn: we sluiten bij stuk voor stuk met graagte de ogen om op te gaan in de aanzwellende razernij van de gitaren. Alleen was het vijf jaar geleden al de vraag of het genre stilaan niet in een doodlopend straatje was beland. Want geef toe: postrock is niet veel méér dan bezwerend gitaarpingelen, naar een climax toewerken en vervolgens weer tot rust komen in een bijzonder fragiel riedeltje. De mogelijkheden binnen dat spectrum zijn niet eindeloos, tenzij je zoals bij 65days electronica laat binnensluipen of zoals Miava een stevige scheut hardcore invloeden toevoegt. In die zin vinden we het dan ook spijtig dat bij de tracks op het vi.be-profiel van Birds de gitaren hier en daar heel even de mist ingaan en dat ook de drumsolo op ‘You took my heart with your bare hands’ (postrockbands kiezen graag lange titels, ja) ons eerder krakkemikkig op onze honger laat. Als fans van het genre zouden we met veel plezier het hele optreden meemaken, maar de kans dat de jury het postrockgenre intussen over zijn hoogtepunt heen vindt en daar ook conclusies uit trekt (“volstrekt inwisselbaar”, “al ander en beter gehoord”), lijkt ons niet denkbeeldig. (***)

De postrock van Birds valt hier uit te vogelen

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier