KW verkent Westtalent (23/42): Major Clint uit Menen

Redactie KW

Op 1 november werd de eerste voorronde van het tweejaarlijkse provinciale muziekconcours Westtalent weer op gang getrapt. Dat gebeurde door zeven bands in JH Comma in Brugge. KW.be checkt in aanloop naar de finale van 30 november in Brugge alle bands, van nr 1 tot 42. Vandaag: Major Clint uit Menen.

Wie zijn dat?

Wout Wittevrongel (gitaar en zang), Tim Gobert (drums), Bert Moerman (basgitaar en backingvocals).

Wat spelen die?

post-hardcore, psychedelica, math rock & stoner

Vanwaar die naam?

“De naam komt van Clint Eastwood. Wout, onze zanger, had als kind een bescheiden obsessie voor oude spaghettiwesterns, genre ‘The Good, The Bad & The Ugly’ en ‘A Fistful of Dollars’. We vermoeden dat het iets te maken had met ruwe mannen die in lederen pakken door de woestijn cruisen. Wat bleef plakken uit die kindertijd, was de muziek, en dan vooral die van Ennio Morricone. Zeker in het begin dat we samen speelden, vormde die een invloed. Voeg daar nog een stoer militair voorvoegsel aan toe, en je komt uit bij Major Clint.”

Wat bracht hen samen?

“We zijn alle drie afkomstig uit Menen en zo groot is het daar niet. Op den duur weet je wel wie er muziek maakt. Toen we elkaar leerden kennen, speelden we nog bij andere groepen – Wout en Tim in dezelfde band, Bert in een andere. Al snel hadden we door dat we niet alles muzikaal kwijt konden in die bestaande projecten, dus beslisten we om samen onze goesting te doen met Major Clint. Het resultaat is een mix van post-hardcore, psychedelica, stoner en math rock. Niet de meest toegankelijke muziek, maar zeker het ontdekken waard.”

In welke voorronde?

JH De Broedkasse, De Haan, zaterdag 9 november.

Alloo, concurrentie?

Ze nemen het op tegen Scumbag, Manwhore, Soviet Grass, Transcoder, Birds en Quistgard.

Aantal fans op Facebook? 259 stuks.

Ons verdict?

Iedereen kent ze wel: van die doorzopen lapzwanzen die elk weekend in het holst van de nacht weer huisgevels en obligate lantaarnpalen als geheugen- en ander steuntje gebruiken, onderweg naar huis. Telkens denk je als nietsvermoedende toeschouwer: die gaat binnen de tien seconden keihard tegen de macadam. Maar zie: ze blijven zwalpen, schijnbaar gedragen door onzichtbare gigantische kussens, en raken met een combinatie van reuzenpassen en voetje-voor-voetje toch weer tot aan hun voordeur. Wel: mocht daar ooit een soundtrack bij nodig zijn, dan kan Major Clint die op eenvoudig verzoek leveren. Ook hun muziek deinst heen en weer als een piratenschip in woelige wateren, de zang stottert, stuitert, glijdt en glibbert, maar komt telkens weer op zijn pootjes terecht. Dit is experimentele rock met ballen waar Evil Superstars in de jaren negentig een patent op hadden en waar The Hickey Underworld en Drums Are For Parades ook een broertje aan dood hebben. Freejazz hier en daar, maar dan met gitaren. Bizar, voor geoefende oren, en verre van salonfähig. Sommigen zullen dit je reinste pokkeherrie noemen en huilend om hun moeder roepen, wij houden het op vakkundig vermassacreren. Voor andere voorbeelden: zie Maze, de winnaar van de vorige editie van Westtalent. En omdat een dolgedraaide kermis een geseling waard is, gaan wij nu even een Dafalgan nemen. Groetjes!

Vakkundig vermassacreren met Major Clint

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier