KW verkent Westtalent (17/42): Onderond uit Rekkem/Marke

Redactie KW

Op 1 november wordt de eerste voorronde van het tweejaarlijkse provinciale muziekconcours Westtalent weer op gang getrapt. Dat gebeurt door zeven bands in JH Comma in Brugge. KW.be checkt in aanloop naar dit evenement alle bands, van nr 1 tot nr 42. Vandaag: Onderond uit Rekkem/Marke.

Wie zijn dat?

Dwight Delameilleure (MC – Rekkem) en Sander Houtekier (DJ – Marke).

Wat spelen die?

Rap.

Vanwaar die naam?

“Onderond is een vrije (West-Vlaamse) vertaling van ‘underdog’.”

Wat bracht hen samen?

“Ik (Dwight Delameilleure) breng sinds 2009 West-Vlaamse rap onder het pseudoniem van Onderond. Begin 2012 ben ik beginnen optreden en daarvoor is één van mijn beste vrienden, Sander Houtekier (Dreetn), me bijgesprongen om zowel als dj, backing vocalist en ‘hypeman’ te fungeren. Ook de technische kant neemt hij voornamelijk op zich, want ik weet daar eigenlijk maar bitter weinig van af.”

In welke voorronde?

JH Den Over, Menen, vrijdag 8 november.

Alloo, concurrentie?

Ze nemen het op tegen Stress, Blitzen Benz, Simple Pigeons, PaPshmir, Are We Serious? en Bedroom 37.

Aantal fans op Facebook? 207 stuks.

Ons verdict?

De ontdekking van de week, wat ons betreft. Dit is geen stoere gangsta shizzle, maar oprechte, mooi afgewerkte lyrics op droge maar originele beats en met een fikse kruiwagen zelfrelativering er overheen gekieperd. Een sampletje van een stukje piano hier, rudimentair gedreun daar, en daar het best wel hoge stemmetje van Dwight Delameilleure bovenop: iets gelijkaardigs hebben we in West-Vlaanderen nog niet vaak gehoord. Onderond doet ons dan éigenlijk nog het meeste denken aan Beastie Boys in hun beginjaren – maar zonder de gitaren dan. Blanke rap mét bestaansrecht, voorzien van knipogen, kwinkslagen en welgemikte maatschappijkritiek van tijd tot tijd. “Lik België zoender frietn, of nen oend die nie kan bietn, de Chiro zonder kietn of terraskes zonder pintn”, klinkt het ergens. Niets beter dan focussen op herkenbare alledaagse details, en daar weet Onderond duidelijk alles van. Restecp! (***)

Onderond, underdog van de West-Vlaamse hiphop?

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier