KW verkent Westtalent (11/42): Reinout met Nevenwerking uit Roeselare

Redactie KW

Op 1 november wordt de eerste voorronde van het tweejaarlijkse provinciale muziekconcours Westtalent weer op gang getrapt. Dat gebeurt door zeven bands in JH Comma in Brugge. KW.be checkt in aanloop naar dit evenement alle bands, van nr 1 tot nr 42. Vandaag: Reinout met Nevenwerking uit Roeselare.

Wie zijn dat?

Reinout Verbeke (poëzie en stem), Emmanuel Vanbrussel (keyboards), Jeroen Degrieck (zang en gitaar), Bart Couvreur (gitaar), Marieke Hutsebaut / Pieter Van Alphen / Nick Kucnerowitz (bas), Gert Malfliet / Tim Vanderjeugd / Pieter Deknudt (drums), Rainer Werbrouck (gitaar), Francis Vanbrussel (gitaar, zang, componist (album)), Kaat Arnaert / Fien Deldaele (backing vocals).

Wat spelen die?

Hoewel de term misschien nog niet officieel in de Van Dale is opgenomen: poëzierock.

Vanwaar die naam?

“Reinout met Nevenwerking begon als een experimentje met mijn neven Francis en Emmanuel Vanbrussel, vandaar de naam. Maar ik zie poëzie – waar onze rockband rond draait – ook als een medicijn met serieuze bijwerkingen. Van poëzie wordt gezegd dat ze troost biedt, maar mijn gedichten zijn doorgaans rechttoe-rechtaan, en stellen vaak niet gerust.”

Wat bracht hen samen?

“RmN is intussen een zevenkoppige band met een plaat en een paar onuitwisbare herinneringen, waaronder twee optredens in Berlijn. Wat ons bindt en gaande houdt is het geloof dat we poëzie en muziek kunnen mixen tot iets dat meer is dan de som van de delen. Sommige bandleden zijn jeugdvrienden uit Roeselare, anderen zijn collega’s uit de begrafenissector (jawel).”

In welke voorronde?

JH Comma, Brugge, op vrijdag 1 november.

Alloo, concurrentie?

Ze nemen het op tegen Monami, Schnupfenpuder, Calling Susan, Citizinsane, Nasty Billy Hamilton en Jefferson ‘n Chillow.

Aantal fans op Facebook? 208 stuks.

Ons verdict?

We loeren elkaar uit het koraal en vinden onze vinnen als vanouds, zingt Reinout, want het moet niet altijd ‘ik wil je hou van me blijf bij me ga nooit meer weg’ zijn. Traagzaam trekt de witte wagen door de stille strate, denken wij dan spontaan, want het gebeurt sporadisch dat we al eens in verzen van Guido Gezelle plegen te denken. Toegegeven: érg sporadisch, maar toch. Reinout Verbeke is een poëet 2.0, die het beste van de dramatiek van Stijn Meuris spelenderwijs vermengt met de soms op het randje van gemaniëreerde stijl van Spinvis. Een dunne lijn en een slappe koord, maar Reinout tintelt alleen, hij tuimelt niet. Terwijl andere deelnemers aan Westtalent dit concours vaak zien als een eerste stap in het onbekende, heeft deze man duidelijk ervaring zat. Dat merk je niet alleen aan de lyrics, die bij deze band op de eerste plaats komen, maar ook aan de doorwrochte melodieën, de professionele opnamekwaliteit, tot zelfs de tot in de puntjes uitgewerkte vi.be-website. Je hebt muzikanten die hun kans wagen in de veronderstelling wel te zien waar ze zullen uitkomen, en dan heb je dat selecte kringetje van vastberaden blijvers met een missie. Reinout Verbeke behoort tot die laatste categorie. En met of zonder Westtalent: de kop van die kakelende rotkippen van de buren eraf – even het nuttige aan het aangename paren, quoi – als hij op middellange termijn niet sowieso potten breekt. (****)

Reinout met Nevenwerking: knappe site, jongens!

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier